MALİYENİN STOK DENETİMİ (SAYIMI) (2)
STOK DENETİMİ UYGULAMASI
Uygulamadan gelen bilgilere göre fiili envanter çalışması yapılan sektörler şu şekilde görülmektedir:
Otomobil bayileri, gıda toptancıları, gübre toptan perakende satış yerleri, beyaz eşya satıcıları, et kombinaları, alkollü alkolsüz içecek bayileri, seralar, halı ve mobilya satış mağazaları vb.
Mükellefler nezdinde düzenlenen fiili envanter tutanaklarında örneğin mükellefler tarafından satışı gerçekleştiren malların fiili envanter tarihindeki fiyatı ile 3,6,9 ve 12 ay önceki fiyatı tespit edilerek tutanak altına alınarak, fiyat değişimi de bir şekilde kayıt altına alınmaktadır.
Fiili envanter çalışmaları sırasında mükelleflerden anlık kaydi stok dökümü istenilerek tutanak altına alınıp, kaydi stokla fiili olarak tespit edilen stok arasında fark varsa bunlar da kayıt altına alınmakta olduğu belirtilmektedir.
Fiili envanter çalışmaları esnasında tespit edilen hususların bir vergi incelemesine sevk gerekçesi olarak kullanılıp kullanılmayacağı henüz bilinmemesine rağmen, fiili stok ile kaydi stok arasında fark tespit edildiği takdirde, farkların için vergi incelemesi yapılması halinde belgesiz satış hasılatı olarak değerlendirilerek cezalı (vergi ziyaı) tarhiyat yapılacağı ve belgesiz satıştan kaynaklı olarak özel usulsüzlük cezası kesileceği değerlendirilmektedir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı bu uygulamayla, fiyat artışlarının ne ölçüde değiştiğini tespit etmeyi de amaçlıyor. Bu nedenle fiili envanter denetlenmesinin yapılmasının bir amacı da stokçulukla ve fahiş fiyatla mücadele olarak düşünülebilinir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı bu denetlemeleri Vergi Denetim Kurulunda görev yapmakta olan 8.000 civarındaki Vergi Müfettişi, Vergi Müfettiş Yardımcısı ile yapmaya çalışmakta olduğu anlaşılmaktadır.
DENETİMLERİN STOK BEYANI İLE İLİŞKİSİ VAR MI?
Bu konu Vergi Denetim Kurulu’nun 22.02.2022 tarihinde Gaziantep YMM Odasınca düzenlenen ve Denetim Daire Başkanı Muharrem Korkmaz ile Gaziantep Denetim Daire Başkanı Metin Yılmaz’ın katıldığı toplantıda Vergi Denetim Kurulu Başkan Yardımcısı sayın Nihat Etik’e soruldu. Cevaben “Böyle bir ayrım yapılmadığı ve tamamen Bakanlığın verdiği talimat doğrultusunda ve yasalarla verilen yetki ve görev çerçevesinde denetim yapıldığı” beyan edilmiştir.
Sonuç olarak bu kapsamda ve bu denetimlerle her an karşı karşıya kalma ihtimali olan tüm mükelleflerin fiili stoklarını kaydi stoklarına denk tutmaları gerekmektedir.
KAYNAKÇA:
*Resmi Gazete
*04.02.2022.Murat Batı