GELİR VERGİSİ BEYANI BAŞLADI (1)
Mükelleflerin 2021 yılına ait gelirlerini beyan edecekleri Gelir Vergisi Beyan dönemi başladı. Mükellefler bu beyannamelerini, 31 Mart. 2022 Perşembe günü akşamına kadar vermeleri, Tahakkuk edecek vergileri de Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödemeleri gerekiyor.
Serbest Meslek Sahipleri ve Ticari geliri bulunan mükellefler, 2021 yılına ait gelir vergilerini Şubat ayındaki Geçici Vergi Beyanında bildirip, Vergilerini de ödediler. Bu mükellefler Mart ayında sadece Bilânçolarını da beyan edecek, belki kapanışta oluşacak rötuşlarla Gelir Vergisi Beyannamelerini verip Fark vergi varsa ödeyecekler.
Ancak defter tutmak zorunda olmayan bazı gelirler için Mart ayında Gelir Vergisi Beyannamesi verilmesi gerekiyor. Bunlar özetle aşağıya çıkarılmıştır.
KİRA GELİRLERİNİN BEYANI :
1)Konut (Mesken)Kira Gelirleri:
Mesken Kira Gelirlerinin 2021 yılı için 7.000.- TL. Vergiden Müstesnadır. Mesken Kira Geliri Elde Edenler, Bu Gelirlerini Beyan Etmedikleri veya Eksik Beyan Ettikleri Takdirde 7.000.- TL İstisnadan Yararlanamaz. Kira Gelirinin Yanında Ticari, Zirai veya Mesleki Kazancını Beyan Etmek Zorunda Olanlar, 7.000 TL İstisnadan Yararlanamazlar.
Ayrıca; Menkul Sermaye İradı, Gayrimenkul Sermaye İradı, Diğer Kazanç ve İratların gayrisafi tutarları Gelir Vergisi Kanununun 103. Maddesindeki.3. gelir diliminin ücretler için geçerli olan (2021 yılı için 190.000.-TL.lık) tutarı geçenler 7.000.-TL.lik istisnadan yararlanamazlar.
2) İşyeri Kira Gelirleri :
İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını GVK. 86.(c) maddesine göre GVK.103.Md.2. vergi dilimini (2021 yılı için 53.000.-TL.nı) aşmayanlar Beyanname vermezler. Brüt Kira geliri (GMSİ.) Bu sınırı (2021 yılı için 53.000.-TL.nı) aşanlar ise Beyanname vermek zorundadır.
Ancak, Kanunda Dar mükellef kabul edilenlerin (Yani Yurt dışında yerleşik kişilerin) Türkiye’deki işyeri kira gelirlerinin tutarı, ne olursa olsun, bu gelirlerini Türkiye’de beyan etmek zorunda değildirler.
EMSAL KİRA BEDELİ
Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedelidir. Böyle bir makam yoksa, o bina ya da arazi için kira takdiri veya tespiti yapılmamışsa; emsal kira bedeli, emlâk vergisi değerinin % 5'idir. (Başkaca tespit yoksa genelde Emlak Vergi Değeri esas alınmaktadır.) Buna göre; Örneğin: bir kimse, emlak vergisi değeri 100.000 Türk Lirası olan bir apartman dairesini arkadaşına kirasız (bedelsiz) olarak kiraya vermişse; kira geliri elde etmediği halde, emsal kira bedeli (100.000 x % 5)= 5.000 TL olarak beyan edecek Ve vergisini de ödeyecektir.
Bina veya arazi dışında kalan mal ve haklarda emsal kira bedeli, bunların maliyet bedelinin %10’udur. Bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanununun servetlerin değerlemesi hakkındaki hükümlerine göre belirlenen değerlerinin %10’udur.
Kira gelirinin beyannamesi verilirken bunlara dikkat edilmeli ve bu oranların altında beyan yapılmamalıdır.
Ayrıca; Tüm kira gelirleri (2019 yılı için) 2.200 TL’nı aşıyorsa, yıllık gelir vergisi beyannamesi verecek ve vergisini ödeyecekler. Sürecek