2022 AVRUPA GÜREŞ ŞAMPİYONASININ ARDINDAN
2022 Avrupa Güreş Şampiyonası, 28 Mart - 3 Nisan 2022 tarihlerinde Macaristan'ın Budapeşte kentinde düzenlenen güreş şampiyonası sona erdi.
Rusya ve Belarus, 2022 Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle turnuvadan men edildikleri için şampiyonaya katılamadılar.
Türkiye, 2022 Avrupa Güreş Şampiyonasını 7 Altın, 3 Gümüş ve 7 Bronz olmak üzere 17 madalya alarak tarihi bir rekorla tamamladı. Bu madalyaları kazanırken 30 final yaptı.
KADINLARIMIZ AVRUPA ŞAMPİYONU
Başkent Budapeşte’de gerçekleştirilen ve 37 ülkeden toplam 375 sporcunun katıldığı 2022 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Türkiye, 30 sporcu ile madalya mücadelesi verdi. Toplam 85 güreşçinin mindere çıktığı kadınlarda milli sporculardan Yasemin Adar Yiğit (76 kg.) ve Evin Demirhan Yavuz (50 kg.) ile 2 altın, Buse Tosun Çavuşoğlu (72 kg.) ile 1 gümüş ve Bediha Gün (55 kg.) ile de bronz 1 bronz madalya kazandı. Türkiye kadınlarda takım halinde Avrupa Şampiyonu olarak tarihe geçti.
SERBESTTE ERKEKLER AVRUPA İKİNCİSİ
Toplam 135 sporcunun mindere çıktığı erkekler serbest stilde ise Türk sporcular 6 madalya kazandı. 125 kiloda Taha Akgül 9’uncu Avrupa şampiyonluğunu kazandı. Taha Akgül’ün bu şampiyonluklara devam ederek tarihi rekorlara imza atacağını umuyor ve temenni ediyoruz. Keza 2024 Paris Olimpiyatlarında ise artık Bir Olimpiyat Şampiyonluğu daha bekliyoruz.
92 kiloda Genç Feyzullah Aktürk de altın madalya ile tarihe imzasını attı. 61 kiloda Süleyman Atlı gümüş, 65 kiloda Recep Aktaş, 79 kiloda Muhammet Akdeniz ve 86 kiloda da Osman Göçen ile 3 bronz madalya daha kazanan milliler, takım halinde Avrupa ikincisi olarak kürsüde yer aldı.
GREKOROMENDE AVRUPA İKİNCİSİ
Büyük çekişmenin yaşandığı ve 155 sporcunun yer aldığı grekoromende stilde de Türkiye önemli başarılara imza attı. Madalya koleksiyoncusu Rıza Kayaalp (130 kg.) 11’inci kez Avrupa Şampiyonu oldu.
Rıza Kayaalp, bir Avrupa Şampiyonluğu daha kazanırsa bu konuda 12 Altını ile rekortmen efsane Alexander KARALİN’e yetişmiş olacak. Yine 2 Avrupa Şampiyonluğunda ise toplam 13 Altın madalyaya ulaşarak Alexander KARALİN’i geçmiş ve rekoru ele geçirmiş olacak. Rıza, bu çalışmaya devam ederse 2023 ve 2024 Avrupa Şampiyonalarında bu rekoru kırabilir. 2024 Paris Olimpiyatlarında ise artık Bir Olimpiyat Şampiyonluğu bekliyoruz Rıza Kayaalp’ten.
60 kiloda Kerem Kamal ve 67 kiloda Murat Fırat da altın madalya kazanırken; 77 kiloda Yunus Emre Başar gümüş, 55 kiloda Emre Mutlu, 63 kiloda Ahmet Uyar ve 82 kiloda da Burak Akbudak bronz madalya aldı.
Türkiye böylece grekoromende takım halinde ikinci oldu.
AVRUPA ŞAMPİYONASI TARİHİNDE MADALYA SAYISI 338 OLDU
Macaristan’da tamamlanan bu organizasyon sonrasında Türkiye’nin Avrupa şampiyonalarında kazandığı madalya sayısı 338’e yükseldi. Milliler bugüne dek Avrupa’da kazandığı madalya sayısı serbest stilde; 57 altın, 61 gümüş, 80 bronz; kadınlarda 7 altın, 3 gümüş, 4 bronz ve grekoromende de 42 altın, 26 gümüş, 48 de bronza ulaştı. Böylece milliler Avrupa şampiyonaları tarihinde toplamda 106 altın, 90 gümüş ve 142 de bronz olmak üzere 338 kez kürsüye çıkmış oldu.
MADALYA SIRALAMASINDA AVRUPA ŞAMPİYONU
Türkiye, Rusya ve Belarus’un bulunmadığı şampiyonadaki Madalya sıralamasında toplam 17 madalya ile birinci sırada yer almıştır. Kardeş Azerbaycan 2. Ve Gürcistan ise 3. Sırada yer almıştır.
Madalya tablosunda ilk 5 sıra şu şekilde oluşmuştur.
TÜRKİYE :7 Altın, 3 Gümüş, 7 Bronz Toplam: 17
AZERBAYCAN :3 Altın, 6 Gümüş, 7 Bronz Toplam: 16
GÜRCİSTAN :2 Altın, 4 Gümüş, 5 Bronz Toplam: 11
BULGARİSTAN :2 Altın, 4 Gümüş, 4 Bronz Toplam: 10
MACARİSTAN :2 Altın, 2 Gümüş, 5 Bronz Toplam: 17 Madalya elde etmişlerdir.
ŞAMPİYONADAKİ BAŞARIMIZ
Şampiyonada Türkiye başarılı bir performans göstermiştir. Her ne kadar Rusya ve Belarus şampiyonaya katılmamış olsalar da yine de Kadınlarda Avrupa Şampiyonu olmamız Erkeklerde ise 2. Sırada yer almamız ve de Toplam Madalya sıralamasında ilk sırada yer almamız tarihi bir başarı olarak tezahür etmiştir.
Buradan alınacak ders ise Ata sporumuz olduğunu bildiğimiz Güreşi geliştirmek ve yaygınlaştırmak için daha çok çalışmak gerektiğidir. Yeni, genç ve gelecek vadeden güreşçilerimiz var. Geçmişe baktığımızda uluslararasında en çok madalyayı Güreşten aldığımız bariz olarak görünmektedir.
Üstelik diğer futbol, voleybol, basketbol vs. gibi branşlarda olduğu gibi ülkeyi ithal yabancı sporcularla doldurarak değil, değil kendi öz evlatlarımızla bu başarı elde edilmektedir. Onun için öncelikle güreşi daha da yaygınlaştırmak ve desteklemek gerekiyor.
Temennimiz bu başarının artarak devam etmesi ve Dünya şampiyonalarında ve 2024 Paris Olimpiyatlarında da en üst seviyede başarı elde edilmesidir.