GENEYİK KÖYÜ’NDEKİ İLKOKUL

YAYINLAMA: 22 Mayıs 2022 / 17.11 | GÜNCELLEME: 22 Mayıs 2022 / 17.34

Geçtiğimiz 18 Mayıs Çarşamba günü, Geneyik Köyü’nde bir ilkokul açıldı. İsmi: Türk Kadınlar Birliği İlkokulu. Eğitimin kutsallığına inanan bir avuç Gaziantepli tarafından bağış yapılarak açılan ilkokul ve ana sınıfının gerisinde müthiş bir emek yatıyor aslında.

1960’larda Gaziantep’te aralarında annem, öğretmenlerim ve arkadaşlarımın de yer aldığı müthiş aktif bir sosyal yaşamı vardı şehrin. Sosyal olarak inanılmaz yoğun günler yaşardık. Geriye dönüp baktığım zaman “vay beee” diyorum şimdi.

1963’te kurulan Özel Gaziantep Koleji halen Gaziantep Kolej Vakfı olarak devam ediyor- bu sosyal aktivitelerin merkezindeydi. Kısacası, biz öğrenciler de derslerimiz kadar “sosyal aktivite nasıl yapılır”ı da öğrendik okulda. Bazı öğrencilere miras kaldı bu sosyal aktivite... İşte o öğrencilerden birisi Leyla Dai Kepkep’tir. Ben Leyla Abla’yı 1964 senesinde, Kolej’de tanımış olmalıyım, o tarihten beri hiç ilişkim kesilmemiştir ve Leyla Abla, özellikle maarifseverliğiyle hep önde olmuştur. Şimdi anlıyorum ki, sosyal aktivitenin miras kaldığı kişilerden bir diğeri Güler Özboya. Güler Hanım da dediğim sosyal yıllarda Gaziantep Lisesi’nde okumuş birisi, kendini bildi bileli sosyal aktivitenin içerisinde...

Güler Özboya Türk Kadınlar Birliği Derneği’ni 2005 yılında kuruyor. Aralarında Leyla Abla, Şeniz Yetkinşekerci gibi maarifseverlerin yer aldığı bir gurup insanla ilk başlarda 40 öğrenciye burs vermenin yanısıra Onkoloji Hastanesi’nin kurulmasına yardımcı oluyorlar. Daha sonraki yıllarda köylerdeki okulların kapandığını görüp, uygun bir köye ilkokul yaptırmaya karar veriyorlar. Geneyik Köyü’ndeki eskimiş okul binasını yıktırıp, orayı yeniden, hem de bir ana sınıfı ekleyerek inşa ediyorlar. Geneyik İlkokulu’nun temelini 2019 Mayıs ayında atıp, araya pandemi girmesi nedeniyle 2022 yılında bitiriyorlar.

Geneyik Köyü’ndeki ana sınıfını Ankara Çocuk Dostları Derneği isimli bir sivil toplum örgütü yaptırıyor. İlkokulun içerisindeki kütüphaneyi ise Ali Battal, annesi Ümit Battal adına finanse ediyor.

Güler Hanım’a, “Bundan sonrası için bir eğitim yatırımınız olacak mı?” dedim. “Evet, Gaziantep’e bir kız yurdu yapmayı çok arzu ederim” diye cevapladı sorumu. Dilerim, Güler Hanım’ın o isteği de gerçekleşir.

Türk Kadınlar Birliği İlkokulu’nun bağışçılarını gösteren fotoğrafı da sayfaya koydum. Güler Hanım’ın ve Leyla Abla’nın bu aktivitedeki en değerli katkıları, etraflarına inançlı, eğitimsever insanları toplamaları, ikna etmeleridir. Okulun yapımını gerçekleştiren kadınların yaş ortalamalarının 65 olduğunu düşünürsek, bu çalışmanın ne kadar değerli olduğunu anlarız.

Bu arada Türk Kadınlar Birliği Derneği Başkanı Av. Sema Kendirci de eğitimsever bir Gazianteplidir.

Geneyik Köyü 3

Geneyik Köyü 

Leyla Abla Ali Battal ile

Leyla Abla Ali Battal ile

Geneyik Köyü ilkokulu 1

Geneyik Köyü ilkokulu

9d2668b0-7df5-4096-a365-8f6900a29d8f

20f5308b-eb0b-4822-83e0-cb94217ee26f

resim

GENEYİK KÖYÜ’NDEKİ İLKOKUL