YENİ OYUN

YAYINLAMA: 13 Haziran 2022 / 14.35 | GÜNCELLEME: 13 Haziran 2022 / 14.35

Günümüzde evrensel olaylar ile yerel olaylar tamamen birbirine geçmiş durumda. Dünya, ekonomik bir darboğaz ile karşı karşıya. Arz-talep dengeleri hemen hemen her yerde bozuldu. Enflasyon belki diğer ülkelerde Türkiye’deki kadar yüksek değil ancak yine de tüm dünya ekonomisini tehdit ediyor.

Gıda krizi, petrol krizi, hammadde krizi diye uzayıp giden bir sürü yeni krizlerimiz var. Bir yandan bilişim, dijitalleşme, yapay zeka robotik uygulamalar hayatın her alanında devrimler yaratıyor diğer taraftan açlık, barınma ve ulusal güvenlik problemleri nedeniyle milyonlarca insan göç etmek zorunda kalıyor. Bir yandan 3. Dünya Savaşı sirenleri çalıyor diğer taraftan uzayda ön kapma mücadeleleri. Anlayacağınız tüm dünya derin bir belirsizlik hali , olağandışı bir dönem yaşanıyor.

Belki de bir çağ kapanıp yeni bir çağ açılacak ve biz bunun arefesindeyiz. İnsanı huzursuz eden de işte bu belirsizlik hali. Dünya insanlığı kendi kurduğu oyunun kurallarını kendisi bozdu. Bu nedenle artık oyuncuları oyun tutmak zor olacak. Şimdi yeni bir hikaye yazıp ;yeni bir oyun kurmak zorunda insanoğlu. İşte yeni çağ da belki bu yeni oyun ile açılacak.

Peki bu yeni oyun insanlığı feraha çıkaracak ve dünya barışını tesis edip belirsizlikleri ve huzursuzlukları ortadan kaldırabilecek mi? İşte esas cevabını aradığımız soru bu.

“Güçlüler oyun kurar, zayıflarsa izler” diye klişe bir söz vardır. Dünya’daki çeşitli güç odakları yeni oyun kurucu olmak için bu puslu havada pozisyon alıyorlar. Ancak; dünyayı yönetmeye çalışan o eski oyun kurucuların, yeni oyun kurucu olacağını sanmıyorum. Oyun kursalar da insanlığın artık bu oyunu oynamak istemediğinden eminim. Yani yeni bir çağ açılacaksa; o çağ, bu eski oyun kurucularının oyunu ile açılmayacak. Dünya, üzerinde oynanan tüm oyunlardan kurtulacak ve insanlık Dünya’yı tekrar kazanacak.

İnsan önce doğayla barışacak sonra kendisiyle. Güçlü olmak için değil mutlu olmak için yarışacak. Dünya’yı daha güzel görmek için durmadan güzelleştirecek. Yeni oyun sevgi ve barış üzerine kurulacak.  

Usta edebiyatçının “Ada” şiirinde de dediği gibi “Dünya’yı güzellik kurtaracak ve bir insanı sevmekle başlayacak her şey ..”

YENİ OYUN