YKS Baraj

YAYINLAMA: 28 Haziran 2022 / 15.43 | GÜNCELLEME: 28 Haziran 2022 / 15.43

2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'ndan (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT)  baraj puanları uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte yeni bir heyecan ve umutla sınavlara başvurular artmıştı.

Yıllardır şansını deneyerek barajı aşamayan öğrenciler, mevcut bir işte çalışıp diploma edinmek isteyenler için bir fırsat görünen barajın kaldırılması YKS’ye başvuru sayısını % 24,36 artırarak, 2021-YKS'ye başvuran aday sayısı 2 milyon 607 bin 903 iken 2022-YKS'ye 3 milyon 243 bin 425 aday başvurdu.

Lise son sınıftan bu yıl 923 bin öğrenci mezun olurken 3 milyon 243 bin adayın YKS’de yarışacağı göz önünde bulundurulursa insanların nasıl bir arayış, nasıl bir çıkmaz içinde oldukları gözler önüne seriyor.

Eskiden Lise diploması birçok kapıyı açarken, yıllar içerisinde istihdamın daralması ve nüfusun artmasıyla birlikte artık üniversite diplomaları bile işe yaramaz hale geldi. Bir de üzerine plansız, düzensiz, birçok imkandan yetersiz açılan üniversiteler diplomalı işsizliğin daha artmasına neden oldu.

Kalkan baraj belki adaylarda (gençliğe diyemiyorum çünkü her yaş grubunda aday sınava girerek başta işini ve hayat koşullarının değiştirmeyi hayal ediyor.) yeni bir umut oluşturmakla birlikte boş kalan kontenjanların dolmasına, hızla artan genç işsizliğin de azalmasa bile yavaşlamasına neden olacaktır.  

Aslolan baraj koymak yada baraj kaldırmak değil, temel eğitimden başlayarak eğitimde  kaliteye önem verilerek, eğitimin her kademesinde öğrenciye fırsat eşitliği sağlayıp  milli eğitimin temel amaçları arasında yer alan Türk Milletinin bütün fertlerini ‘’ İlgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirerek gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak ve onların, kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak;’’  olmalıdır.

Her yurttaş aldığı eğitim ölçüsünde eşit haklardan ve fırsattan yararlanma olanağı bulmalıdır. Aksi takdirde sunulan sözde fırsatlar yurttaşları oyalamanın ötesine geçmez.

YKS Baraj