Vitamin Nedir? Eksikliklerinde Neler Olur? Vitaminler, Savunma Sistemimizi Nasıl Güçlendirir?(3)

YAYINLAMA: 27 Temmuz 2022 / 13.10 | GÜNCELLEME: 27 Temmuz 2022 / 13.10

shutterstock558453145minjpg_4965

Yağda Çözünen Vitaminler

A Vitamini

A vitamini suda çözünmeyen, yağda ve organik çözücülerde eriyen bir maddedir. A vitamini, ultraviyole ışınlarına ve oksijene karşı oldukça duyarlıdır ancak ısıdan etkilenmez.

A vitamini görme yetisinin oluşabilmesinde kilit bir rol oynayan, ancak bunun yanında büyüme ve gelişmeyi destekleyen ve epitel ile mukus dokularının bütünlüğünün bozulmasını engelleyen bir mikro besin ögesidir. A vitamini  inflamasyonu önler. İmmün sistemin gelişmesine katkı sağlar ve hümoral ve hücresel düzeyde immün yanıtı düzenleyici rol oynar. immün sistem üzerinde etkilidir.Organların ve dokuların sabit bir konsantrasyonda A vitamini alımına ihtiyacı vardır.

A vitamini Kaynakları

Memeliler aktif bir şekilde A vitamini sentezi yapamazlar ancak provitamin (vitaminin öncül maddesi) halinde aldıktan sonra aktif şekline dönüştürürler.

 A vitaminin provitamini olan karotenoidler bitkiler tarafından sentezlenir. Bazı türlerde de kaslarda az miktarlarda karotenoid bulunur.

İnsanın alması gereken günlük A vitamini miktarı bir miligramın altındadır. A vitaminini karaciğer, yumurta sarısı, tereyağı gibi hayvansal kaynaklardan ya da büyük oranda salata, patates, ıspanak gibi yeşil ve sarı bitkisel besinlerle alabiliriz. Bu sebzelerin hepsi karotenden zengindir. A vitamininin ihtiyaçtan fazla alınması toksiktir ve çocuklarda kolay kırılan kemik oluşumuna sebebiyet verebilir. A vitaminin en çok bulunduğu kaynaklar ise şöyle sıralanabilir:

Dana Ciğeri,Tatlı Patates,Ispanak,Havuç,Kırmızı Biber,yumurta sarısı,koyu yeşil yapraklı sebzeler.

Fonksiyonları,

Görme,A vitaminin görme olayındaki esas etkisi gözün karanlığa adapte olmasını sağlamaktır.

İmmün Sistem Fonksiyonları,A vitamini ve ß-karoten lenfoid organların hücresel fonksiyonları için önem taşır. Sürecek

Vitamin Nedir?  Eksikliklerinde Neler Olur? Vitaminler, Savunma Sistemimizi Nasıl Güçlendirir?(3)