Sağlıksız bireylerden sağlıksız bireyler doğuyor

YAYINLAMA: 01 Eylül 2022 / 22.10 | GÜNCELLEME: 05 Eylül 2022 / 13.50

“Benim çocuğumda bir şey yok “

"Amcası/dayısıda böyle geç konuştu. “

 "Kreşe gönderirseniz bir şeyi kalmaz, komşunun çocuğu da kreşe başladı.”

Diyorlar ve daha benzer belkide akla gelmeyecek şeyler ile aileleri oyalıyor çocukları hakkında sağlıklı kararlar almalarına mani oluyorlar. Zaten kaygı seviyesi yüksek özel gereksinimli bireylerin aileleri bu kulaktan dolma gereksiz ve işe yaramayan yanlış bilgiler yüzünden erken tanıda ve erken müdahalede geciktikçe gecikiyorlar.

 Makine çağı, internet çağı, kirli hava, hormonlu yiyecekler, düzensiz uykusuzlar, bozuk psikolojiler...

 Sağlıksız bireylerden sağlıksız bireyler doğmakta.

İlgisiz ebeveynler, fazla ilgili ebeveynler...

Özel çocuk sayısı günden güne artıyor. Her çocuk aynı gelişimi gösteremez kimi erken yürür, kimi erken konuşur kimisi de bunları geç yapar ya da  hiçbirini yapamaz.

Özel çocuk sadece bilindik tanısı olan Down Sendromu, Otizm Spektrum Bozukluğu, İşitme, Görme, Zihinsel ve Bedensel Yetersizlik, Ortopedik Yetersizlik değildir.  Aynı zamanda DEHB, Dil Konuşma Güçlüğü, Özel Öğrenme Güçlüğü, Üstün ve Özel yeteneği olan çocukları da kapsar.

 Aile çocukta bir gereksinim fark ettiğinde yani normal gelişim gösteren, yaşıtlarından farklı bir durum gördüğünde telaşa kapılırlar ve ilk yaptıkları şey komşu, aile büyükleri vs.. zamanın gelişmişliğinden habersiz kişilere başvururlar.

 Çaresizlik,güçsüzlük ve anlamsızlık içersinde bocalıyorlar.

Aile bu aşamada kendilerine gerçekten destek olabilecek yol gösterebilecek kişilere ,çocugun gelişimi ve eğitimi için alanında uzman doktorlar, psikologlar ve eğitimcilere devletin destek birimlerine başvurmalılar.

Olumsuz yanlış yönlendirmelere kulaklarını kapamalılar çünkü sonrasında “Aaa hala bunu yapamıyor mu ?” diyorlar...

Sağlıksız bireylerden sağlıksız bireyler doğuyor