ANIZ NEDİR VE NEDEN YAKILMAMALIDIR? (2)

YAYINLAMA: 09 Eylül 2022 / 14.10 | GÜNCELLEME: 09 Eylül 2022 / 14.10

Anız yakmak bir çevre felaketi. Özellikle nadasa bırakılacak tarlalarda anızı yakmanın hiçbir gereği yokmuş. Çünkü bir sonraki ekime kadar geçen yaklaşık 15 aylık sürede anız sapları zaten kendiliğinden çürüyerek toprağa karışmakta. Çevre Bakanlığı’nın anız yakmaya ilişkin Çevre Yasası hükümlerine göre; anız yakmanın ağır cezaları var: hatta anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda cezanın 5 kat arttırılacağı beyan edilmektedir.

Ekran Resmi 2022-09-09 11.11.27

 Uzmanlara göre Ülkemiz topraklarının %75'inde organik madde miktarı %2'nin altında. Bu, yıllarca uygulana gelen mono kültür tarım ve bitkilerin hasat sonrası tarlada bırakılan ve ‘anız’ olarak tanımlanan artıkların yakılmasının bir sonucu.

Çiftçinin anızla ilgili en önemli sorunu toprakta çürüme süresinin uzun olmasıdır. Anız saplarının çürüme süresi üzerine etki eden en önemli faktörler toprağın nem içeriği ve sıcaklığı ile anızın karbon/azot (C/N) katsayısıdır. Toprağın nem oranı ve sıcaklığı ne kadar yüksek, C/N katsayısı ne kadar düşük ise (20 civarında) anızın parçalanma veya çürümesi de o kadar hızlı olur. Ancak tahıl anızlarında C/N katsayısı genelde 80’den fazladır. Bu katsayı anız üstüne azotlu gübreleme yapılarak düşürülebilir. Her 100 kg anız için 1 kg inorganik azot vererek C/N katsayısı 0’ın altına indirilebilir diyor uzmanlar.

ANIZ NEDİR VE NEDEN YAKILMAMALIDIR? (2)