Fatura

YAYINLAMA: 20 Eylül 2022 / 14.20 | GÜNCELLEME: 20 Eylül 2022 / 14.20

Enerji krizi kapıda…. Kömür, fuel-oil ve doğalgazda yaşanan aşırı fiyat artışları ve savaş halinde olan Rusya’nın doğalgazı kesme opsiyonu tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de tehdit ediyor.  Sanayide tüketilen elektrik ve doğalgazdaki fahiş fiyat artışları birçok fabrikayı derinden sarstı. Elektrik ve doğalgaz faturaları şok etkisi yarattı. Tüm hesaplar ve maliyetler allak bullak oldu. Kışın gelmesiyle birlikte sıkıntı daha da artacak. Firmalar her ne kadar alternatif enerji kaynaklarına yönelmeye çalışsa da zaten küresel resesyonun kol gezdiği şu günlerde yatırım kararı almak da zor görünüyor. Karar verip yatırım yapsa; bu sefer de diğer alternatiflerin de fiyatı olduğu yerde durmayacak gibi. Zaten kömür ve odun benzeri yakıt sayılabilecek malzemelerin de stok yapıldığını ve bunların da fiyatının artacağını tahmin edebiliyoruz.

Konutlara gelince; onlar henüz en kötüyü görmedi. Kışın gelmesiyle birlikte faturalar çok can yakacak.

Şimdi hal böyleyken bizi kıskanan Almanya ne yapıyor acaba?

Almanya her zamanki Almanya… Yani işi şansa bırakmıyor kesinlikle. Zaten yenilenebilir enerji kullanımını yıllar içerisinde türlü desteklerle arttırmış idi. Güneş, rüzgar ve ısı pompaları yaygınlığı çok fazla… Bizim gibi tüm ülkeyi kombi çöplüğüne çevirmedikleri için merkezi ısıtma sistemlerinde farklı yakıtları yakmaları mümkün… Ayrıca her ihtimale karşı bu kışa özel başlattıkları bölgesel dev ısı depolarını devreye alıyorlar. Dev depolar yapıp burada yenilenebilir enerji kaynaklı su ısıtması yapacaklar ve halka ısınma alanları oluşturacaklar. Tabi ki kışı evde geçirmek istemeyenler için de Antalya’mızdaki tesisler onlar için çok ekonomik koşullarda hazır kıta bekliyor!

Atatürk’ün çok sevdiğim bir sözü var. Ankara- Balgat’taki EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu)’nun bahçesindeki büstünde yazıyor. Seneler önce bu kurumu ziyarete gittiğimde beynime kazınmıştı bu sözü… “Gerekmedikçe piyasalar müdahale edilmez lakin hiçbir piyasa da başıboş değildir”. Bu sözü Atatürk bize söylemiş ancak uygulayan Almanya. Almanya tabi ki Rusya karşısında işi çok sıkı tutuyor ancak bizim de en azından özellikle kış ayları için  ek önlemler almamız gerekmez miydi? Piyasa bu kadar başıboş bırakılır mı?

“Kurt kışı geçirir ancak yediği ayazı unutmaz” derler; faturayı bekleyip görelim.

Fatura