Karnı doymayan çocuk nasıl eğitilecek?

YAYINLAMA: 12 Ekim 2022 / 20.30 | GÜNCELLEME: 12 Ekim 2022 / 20.30

BUSE yedek 2

Önceki yazımda okul çağındaki çocuklarımızın beslenme ihtiyacı için belediyelerimize çağrı yapmıştım.

Bugün de aynı konu üzerinden devam etmek istiyorum.

Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisini bilirsiniz.

Maslow, ihtiyaçları 5 ana kategoriye ayırmıştır. 

Fizyolojik ihtiyaçlar

güvenlik ihtiyacı

sosyal ihtiyaçlar

değer verilme/saygınlık ihtiyacı ve

kendini gerçekleştirme ihtiyacı.

                                                               ***

Maslow'a göre birey için o an baskın olan gereksinimler hangi kategoriye ait gereksinimler ise, diğer deyişle günlük etkinlikleri ağırlıklı olarak hangi gereksinimleri doyurmaya yöneliyorsa, kişilik gelişmişlik düzeyi de onun istencinden ya da seçiminden bağımsız olarak bu gereksinim kategorisine karşılık gelen düzeyde bulunacaktır.

Belirli bir kategorideki gereksinimler tam olarak karşılanmadan kişi bir üst düzeydeki kategorinin gereksinimlerini algılamaz, böyle gereksinimleri yoktur. Örnek olarak günlük olarak karnını doyurabilen fakat güvenlik içinde bulunmayan, kendini sürekli olarak olası bir tehdit altında algılayan bir insanın, dünya görüşünü geliştirmek için kitap okumak gibi bir gereksinimi yoktur.

Belirli bir gereksinim kategorisindeki gereksinimlerin karşılanması durumunda kişi, bir üst kategorideki gereksinimleri karşılamaya yönelecektir. Bu durum kişilik gelişme düzeyini de bir üst düzeye sürükleyecektir.

Maslow'a göre psikologların yapması gereken, bireyin kendini gerçekleştirme (self-actualization 'kendini gerçekleştirme') aşamasına gelmesinin önündeki engelleri ortadan kaldırmasına yardım etmektir.

Maslow'a göre ortalama bir bireyin hiyerarşinin alt basamağından üst basamaklara çıkıldıkça, %85’den %10 a kadar bir dilimde her basamakta belli bir tatmin oranının söz konusudur.

                                                               ***

Burada, özellikle vurgulamak ve üzerinde durmak istediğim nokta şu: “Belirli bir kategorideki gereksinimler tam olarak karşılanmadan kişi bir üst düzeydeki kategorinin gereksinimlerini algılamaz” diyor Maslow.

Doğru değil mi?

Gelin bunu yeterince beslenemeyen ve okula aç giden çocuklarımıza uygulayalım.

Demek ki karnı aç, yeterince beslenememiş, yeterli gıdayı alamamış çocuğa dünyanın en iyi eğitimini de verseniz, çocuk o eğitimi alamayacak. Ki zaten biz şu anda dünyanın en iyi eğitimi bir yana tıka basa sınıflar, niteliksiz ve yetersiz eğitimle yerlerde sürünüyor haldeyken durum daha da içler acısı…

Devlet, önce bu mini mini yavrularımızın karnının sağlıklı bir şekilde doyurulmasını sağlamalı ki çocuklarımız üst kademeleri ihtiyaç olarak görebilmeye başlasın.

Karnı doymayan çocuk nasıl eğitilecek?