Pirinç yerine karnabahar…

YAYINLAMA: 16 Ekim 2022 / 17.35 | GÜNCELLEME: 16 Ekim 2022 / 17.36

Bir süre önce Sevgili Garine Seropyan’da okudum, benim bildiğim dolma yapmış, ancak pirinç yerine kıyılmış karnabahar koymuş. Aklıma takıldı, mutlaka ben de yapıp tadına bakmalıydım. Geçenlerde denk düştü hem taze dolmalık malzeme hem de karnabahar buldum ve hemen alıp denedim. Ama, acaba ev halkı beğenip yemezler mi diye, pirinçli versiyonunu da yapmayı ihmal etmedim. 

Önce bir şey yazayım, Güney ve Güneydoğu’da dolmalık patlıcan ve minik kabak vardır, biberin envai tür dolmalığı bulunur, biz mevsiminde kuruluktan yapmayız dolmamızı. Bu mevsimde taze dolmalık malzeme bulunuyor Hatay’da. Sadece kuruluktan yapılmış dolma yiyen çok insanla karşılaştığım için, yazdım bunları. 

Efendim ben bir Antepli olarak dolmamın içine kocaman bir soğan, bol miktarda sarımsak, biber ve domates salçaları, kırmızı pul biber, karabiber, domates püresi ve zeytinyağı koyarım. Aaa az miktarda et koyduğumu yazmayı unutmuşum. Ve tabii dolma sayısına göre de pirinç koyarım.  

Bugün fotoğrafta gördüğünüz gibi aynı malzemeden iki kap hazırladım. Birisine kıyılmış karnabahar, diğerine pirinç koydum. Karnabaharı çok ince kıydım, karıştırdım, az miktarda kıyma da koydum. Karıştırıp tadına baktım, gayet güzeldi. Dolmalara doldurdum. Karnabahar pirinç gibi şişmeyeceği için ağzına kadar doldurdum ve en üstü asma yaprağı ile tamamen tıkadım ki içi çıkmasın. -Çok şanslıyım bu mevsimde halen asmamın yaprağı kullanılır halde bulunuyor-.

Daha sonra pirinçli karışımı hazırladım, arta kalan dolmalara doldurdum. Her iki çeşidi de aynı tencerede pişirdim. Tencerenin altına ve en üste asma yaprakları serdim. En üste dolma taşı koymayı ihmal etmedim. Kaynara çıktıktan sonra 20 dakika pişirdim. Dolma taşını kaldırıp, geçen seneden hazırladığım koruk ekşisini ilave ettim. 5-10 dakika da ekşi ile pişirdim. Sonra altını kapattım ve suyunu süzdüm. 30 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis yaptım. İnanmayacaksınız ama, dolmanın içinde karnabahar olduğu hiç belli değildi, katiyen fark etmezsiniz, aynı pirinç gibi tat veriyor. Bundan sonra, mevsimdeki dolmaların hepsi karnabaharla olacak, bu kesin. Ah bir de ufak karnabahar bulabilsem… 

2

unnamed-2

unnamed 

Pirinç yerine karnabahar…