Gözlük ve tüp bebek!

YAYINLAMA: 16 Ekim 2022 / 21.04 | GÜNCELLEME: 16 Ekim 2022 / 21.06

Sosyal Güvenlik Kurumu kendi bünyesinde ki bütün vatandaşlarına 3 yılda yalnız 1 kez olmak üzere; Uzak Çerçeve Bedeli; 37,80 TL ödüyormuş. Bunun dışında gözlük çerçevesi alan kişi eğer yerli üretim bir çerçeve alırsa SGK'nın ödediği çerçeve fiyatı 43,20 TL. imiş.

Son derece komik rakamlar.

Geçenlerde İstanbul Üniversitesi’nden bir doçent dostumuzla sohbet ederken, dert yandı: Ben yıllarımı eğitime vermiş bir insanım. Uzun yıllardan beri ülkeme kendi meslek alanımda hizmet etmeye çalışıyorum. Yani bu ülkenin yetişmiş ve üreten insan gücü içerisindeyim. Devlet bana doğru dürüst gözlük alabileceğim bir parayı çok görüyor. Ama diğer yanda doğru dürüst eğitim almamış, mesleksiz insanların çocuk sahibi olabilmesi için tüp bebek parası ödüyor. Bu reva mı?”

İnternetten araştırdım, “Günümüz rakamlarıyla bu destek 2678 TL. Ancak katkı payı adıyla bir kesinti de bu rakamdan yapılıyor. Yardımcı üreme yöntemi tedavilerinde birinci denemede %30, ikinci denemede %25, üçüncü denemede %20 oranında olmak üzere bu tedaviler için belirlenen bedeller üzerinden katılım payı hastadan alınıyor” deniliyor.

Yani doçent dostumuz haklıymış.

Geçenlerde bir tane D vitamini yazdırmış arkadaşım. Eczane ilacı vermemiş. Neden diye sorunca da, “Devlet bunu günde 4 damla olarak hesaplayıp veriyor. Sizde daha 3 günlük damla var” cevabını alınca gözleri ayrılmış. Devlet nasıl yalnızca 10 ml. şişedeki damlayı takip ediyor diye şaşırıp kalmış.

Toplumsal huzur için gerçekten yeni baştan bir takım düzenlemeler yapmak gerekiyor.

 

Gözlük ve tüp bebek!