Dünya'da ve Türkiye'de Aspir Bitkisinin Tarihi, Kullanım Alanları ve Önemi (2)
İnsan Beslenmesindeki önemi
Bazı Ortadoğu ve Asya ülkelerinde çiçekleri pilav, çorba, sos, ekmek ve turşulara katılarak onların sarı ve parlak turuncu renk almaları sağlanmıştır.
İran’da, aspir tohumlarından elde edilen salça kıvamındaki madde, peynirin mayalanmasını hızlandırmak için kullanılmıştır. Bu maddenin, beyaz peynire hoş bir koku ve yumuşaklık verdiği bildirilmektedir.
Etiyopya’da çok ince olarak öğütülen aspir tohumlarının su ile karıştırılmasıyla “fitfit” adı verilen bir içki yapılmıştır .
Etiyopya ve Sudan’da genellikle, kavrulmuş aspir tohumları nohut, buğday ve arpa ile karıştırılarak çerez olarak tüketilmektedir.
Mısır’da, aspir tohumları öğütülüp susamla karıştırılarak tüketilmektedir.
Hindistan, Pakistan ve Burma’da, genç yapraklar ve genç aspir fidecikleri, yeşil salata yapımında kullanılmakta, haşlanarak yenmekte veya sebze yemeği olarak pilavla tüketilmektedir.
Ülkemizde, haspir (aslında aspir olmasına rağmen haspir olarak bilinmekte) çiçeği özellikle bazı yemeklere renk vermek amacıyla kullanılmaktadır.
Örneğin, Güneydoğu Anadolu bölgemizde (Diyarbakır ve çevresinde) sarı renkteki aspir çiçekleri pilavlarda kullanılmakta ve pilavın sarı renkte olması sağlanmaktadır.
Aspir her parçasının değerlendirilebildiği bir bitkidir, üç-beş yapraklı fide hainde iken yeşil olarak salata amaçlı ( marul gibi ) veya haşlanarak yemeklerin yanında garnitiür olarak tüketilebilen bir bitkidir. Sürecek