Yaramaz değil ! DEHB'li ...

YAYINLAMA: 22 Kasım 2022 / 20.29 | GÜNCELLEME: 22 Kasım 2022 / 20.29

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu(DEHB) olan çocuklar genellikle ailenin ve toplumun bilgi eksikliğinden kaynaklı yaramaz, tembel, unutkan, sorumsuz vs. gibi damgalamalara maruz kalabiliyorlar.

Bu durum hem aileyi hem çocukları derinden yaralayıp yaşamı olumsuz etkileyebiliyor.

DEHB, dikkatin kolayca dağılması, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik (aklına geleni hemen yapma, sonucunu düşünmeden hareket etme) belirtilerinin, kişinin yaşamında en az bir alanı olumsuz etkileyecek boyutta olmasıyla kendini gösteren bir psikiyatrik bozukluktur.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun ; dikkat eksikliği ,aşırı hareketlilik ve dürtüsellik olmak üzere üç temel belirtisi vardır.

Aynı zamanda farklı dereceleri vardır. Hafif, orta ve şiddetli.

Duyusal aşırı duyarlılık, detayları gözden kaçırma, sosyal olgunlukta gecikme, dağınıklık, düzensizlik, günlük rutin işleri öğrenmede gecikme, tutarsızlık, koordinasyon güçlükleri, sakarlık, saldırgan davranışlar, hafıza sorunları eşlik eden belirtiler arasındadır. 

Bu belirtilerin görüldüğü çocukların ailelerinde genelde yakınmalar şu şekilde oluyor.

"Yerinde durmuyor, bizi duymuyor, defalarca tekrar ediyoruz, zorla yapıyor."

 "Sürekli etrafına bakıyor, odaklanmıyor, canı isteyince yapıyor"

"Dediğini yaptırana kadar ısrar ediyor" ve benzer şekilde daha birçok olumsuzluklar.

Elbette söylenecek yazılacak çok fazla bilgi var. Çocuklarımızda veya çevremizde böyle bir durum ile karşılaştığımız zaman damgalamak yerine anlamaya çalışarak bir uzmana başvurmak hayatı kolaylaştıracaktır.

Yaramaz değil ! DEHB'li ...