SÜPER MEYVE KIZILCIK (2)

YAYINLAMA: 24 Kasım 2022 / 14.29 | GÜNCELLEME: 24 Kasım 2022 / 14.29

Kızılcık bitkisinin meyvesi, yaprağı, çiçeği, kabuğu ve kökleri değişik amaçlarla kullanılmaktadır.

kizilcik-faydasi-nedir-600x400

Bu süper besinden uzun süreli faydalanabilmek adına  kızılcık meyvesini taze ve kuru olarak ya da reçel, marmelat, şurup, jöle, komposto, pestil, tarhana, şıra, alkollü içki ve meyve suyu olarak kullanabilirsiniz.

Yapılan çalışmalar, kızılcık meyvesinin, glikoz, fruktoz, tanen, pektin, mineral madde, organik asit ve askorbik asit (C vitamini), fenolik asit, flavonol, antosiyanin, triterpenoid gibi çok sayıda biyoaktif bileşik içerdiğini göstermiştir. Bu tür bileşikler, yüksek antioksidan özellikleri sayesinde reaktif oksijen türlerinin sebep olduğu birçok hastalığı önleyebilmektedir. Bu nedenle, zengin biyoaktif bir içeriğe sahip olan kızılcık meyvesinin tüketimi, obezite, kanser ve kardiyovasküler gibi hastalıkların oluşum ve gelişiminde önleyici bir etkiye sahip olabilmektedir.

 Ayrıca meyve kuru ya da yaş olarak geleneksel tıpta deri hastalıklarında, metabolik bozukluklarda, soğuk algınlığında, güneş çarpmasında,böbrek taşına ve diyareye karşı tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

Bitkinin yaprak, kabuk, kök, çekirdek ve çiçekleri ise öksürük, bronşit, idrar yolu enfeksiyonları, dizanteri, çıban ve yara tedavisinde kullanılmaktadır .

Ayrıca meyvesi, yaprağı, kökü, kabuğu geleneksel tedavide ateş düşürücü, ishal kesici ve böbrek taşı düşürücü olarak kullanılmaktadır.

 Meyvesi antosiyanin, flavonoid ve fenolik bileşenler yönüyle zengin bir içeriğe sahiptir. Bu meyvenin antiseptik, antioksidan, antidiyabetik ve antimikrobiyal özellikleri vardır. Modern çağın hastalıklarından sayılan kanser, obezite, diyabet ve kalp damar hastalıklarına karşı bitkisel tedavi yaklaşımına olan ilginin doğru kanalize edilmesi için bitkilerin tedavi edici özelliklerinin ortaya çıkarılmasına yönelik yapılan araştırmalar çoğalmakta, kızılcık da bu yönüyle ilgi çekmektedir. Sürecek

SÜPER MEYVE KIZILCIK (2)