Anı yaşayamamak

YAYINLAMA: 25 Kasım 2022 / 13.44 | GÜNCELLEME: 25 Kasım 2022 / 13.44

Az gelişmiş ülke kültürü ile ilgili bir durum aslında “anı” yaşayamamak. Çünkü ekonomik ve sosyal olarak gelişmemiş ülkelerde, insanlarda sürekli geçmişte yaşadıkları olumsuz olayların izi sürer ve geleceğe güvenle bakamazlar.

İşte bu yüzde de anı yaşayamama sorunu vardır. İçinde bulunduğumuz en güzel anlarda, aklımız ya geçmişte yaşadığımız olumsuz bir ana takılır ya da gelecekle ilgili bir endişe ve kaygıya… Bu yüzden de o anı kaçırırız.

Anı yaşayamamak, insan psikolojisini yıpratan bir durumdur. Bir daha tekrarı olmayan güzel anları ıskalamak, büyük kayıptır. Ama ne yazık ki, toplum olarak büyük oranda anı ıskalama durumundayız.

Güzel ve zevk aldığınız bir ortamdayken, düşünceleriniz geçmişe veya geleceğe takıldığında, kendinizi uyarın. Beyninize ana dönme telkinlerine bulunun ve düşüncelerinizi çevrenizde gördüğünüz şeylere yoğunlaştırarak anı yaşamaya zorlayın kendinizi.

Gelecek kaygılarınızı bir yana bırakın, gelecekte yaşayabileceğinizi düşündüğünüz olumsuzlukları, o zaman geldiğinde halledersiniz. Geçmişte yaşadığınız sıkıntı ve olumsuzluklar da artık geride kalmıştır ve onları değiştirme şansınız olmadığını bilerek kendinizi yaşadığınız ana odaklayın. Enerjinizi, içerisinde bulunduğunuz anı yaşamaya, o andan mutluluk ve zevk çıkarmaya, o anı en iyi şekilde yaşayarak başarmaya odaklayın ki gelecek için de enerjiniz olsun.

 

Anı yaşayamamak