KOMŞUDAKİ YANGIN

YAYINLAMA: 28 Kasım 2022 / 15.12 | GÜNCELLEME: 28 Kasım 2022 / 15.12

Suriye sınırımızı özellikle Barak Ovası’nda yaşayanlar iyi bilir. Sınırın her iki tarafında birbiriyle akraba olan Türkmenler yaşar. Toprakları ve havası aynı. Kültürü ve geleneği bir…Hüzünleri ve sevinçleri ortak… Birinin fıstığının diğerini tozladığı bir coğrafya… Hem komşu hem akraba, iki yöre… Zaten iki komşu ülkenin birbirine en yakın komşularının birbirine benzemesinden doğal bir şey olamaz. İşte Karkamış tam da o sınırda yer alan, Gaziantep platosunun Barak Ovası’nda tarımla geçinen bir ilçedir. Yani Karkamış Gaziantep’tedir ve geçtiğimiz gün Suriye topraklarından atılan roket işte tam da Gaziantep’e atılmıştır.

2022 yılının son aylarındayız. Geçtiğimiz hafta bize 1100km uzaklıktaki İstanbul’da bir patlama olmuştu; kahrolmuştuk. Suriye’den emir alındığını söylediler. Şimdi de Karkamış’ta bir okul hem de sadece 50-60 km. uzağımızda. İki patlama ve aniden kaybolan hayatlar, ocağına ateş düşen evler. Analar, babalar, çocuklar; hem de her şeyden bihaber çocuklar… Kahrolası güç savaşları, Ortadoğu’da güç dengeleri, zamanlaması manidar olaylar…

Türkiye yıllarca Irak’ın toprak bütünlüğünü savundu ancak Irak’ın bölünmesini engelleyemedi. Sonuçta Irak bölündü ve sınırımızda terör için elverişli bir alan oluştu. Şimdi benzer bir senaryo 2011 yılından beri iç savaş yaşayan Suriye’de oynanıyor. Suriye’deki savaş güvenliğimizi ve huzurumuzu tehdit ediyor. Apartmanda yangın varsa o yangın tüm komşuları etkiler. Biz nasıl huzursuzsak sınırın diğer tarafındaki komşularımız ve akrabalarımız da o kadar huzursuzdur muhakkak.

Suriye’de 1954 yılındaki askeri darbe sonrası Baas Partisi gittikçe güçlendi. O tarihten itibaren de Rusya güdümünde bir ülke olarak demir yumrukla yönetildi. İşte Türk yetkililer geçtiğimiz gün Rusya’dan hava sahasını kullanım izni alarak terör yuvalarına hava saldırısı yaptı.

Şunu vurgulamakta fayda var; bu kesinlikle bir kardeş veya komşu kavgası değildir. Bunun farkında olup, bizleri düşman değiştirme operasyonu ile ebedi düşman yapmak isteyen odakların oyununa gelmememiz gerekir.

Devlet adamlarımız ve bürokratlarımız eminim bu konuda çok büyük mesai veriyorlar. Komşudaki yangının bizi etkilemesini önlerken komşudaki yangının sönmesine de yardımcı olmak çok kritik bir konu olabilir bu süreçte. Burası büyük bir oyun alanı ve hem oyunda kalmak hem de oyuna gelmemek maalesef çok zor.

KOMŞUDAKİ YANGIN