ANNE SÜTÜ ve ÖNEMİ (2)

YAYINLAMA: 09 Aralık 2022 / 17.35 | GÜNCELLEME: 09 Aralık 2022 / 17.35

ANNE SÜTÜ BEBEĞİNİZİN İHTİYACINA GÖREDİR!!!

Anne sütü her bir bebeğin gereksinimine özeldir. Örneğin; bebeği prematür doğan anne ile bebeği miadında doğan bir annenin sütünün bileşimleri farklıdır. Bebeğiniz büyüdükçe sütünüz bebeğinizin ihtiyacına göre değişir.

Doğumu izleyen ilk 5-7. günde; ‘’kolostrum (ağız sütü)’’ salgılanır. Çok değerli ve özeldir. 7-15. günlerde; ‘’geçiş sütü’’ne dönüşür. Doğumdan sonraki 15. günden sonra üretilen süte ise ‘’olgun süt’’ adı verilir.

KOLOSTRUM

Gebelikte 12. haftadan itibaren üretilmeye başlar. Bu haftadan itibaren memelerden çok az miktarda salgılanabilir. Doğumdan sonraki ilk hafta süresince başka herhangi bir şeye gereksinim olmaksızın bebeğin beslenmesi için yeterli miktarda ve niteliktedir.

KOLOSTRUM’UN ÖZELLİKLERİ

Protein, şeker, yağ, mineraller, vitaminler ve maternal antikorlar içeren koyu sarı renkte ve olgun sütten daha koyu kıvamda bir maddedir. Sarı renk sütteki yüksek karoten düzeyine bağlıdır.

Kolostrum, olgun sütten daha yüksek protein, sodyum, potasyum ve klorid konsantrasyonuna sahiptir, ancak şeker, yağ ve kalori oranı daha düşüktür.

Kolostrumun ortalama enerji değeri 100 ml için 67 kcal enerji verebilecek özelliktedir.

Kolostrumda protein, yağda çözünen vitaminler ve mineraller geçiş sütü ve olgun sütte bulunandan daha yüksek konsantrasyondadır.

Kolostrum immünoglobülinlerden (bağışıklık sistemi ürünleri) oldukça zengindir ve hayatın ilk haftalarında yeni doğanı koruyan Ig G ve Ig A gibi immünolojik faktörleri içerir. Özellikle Ig A yeni doğanın gastrointestinal sistemini enfeksiyonlardan korur.

Günlük 30 ml  kolostrum üretilir.

Kolostrum kolay sindirilir, sindirim kanalında normal bağırsak florasının oluşmasına yardım eder ve laksatif (bağırsaktaki atıkların atılımını kolaylaştıran) etkisi ile mekonyum (yenidoğanın dışkısı) geçişini kolaylaştırır.

GEÇİŞ SÜTÜ

Laktoz, yağ ve kalori içeriği kolostrumdan daha fazladır. Ancak immünoglobülin ve protein konsantrasyonu kolostrumdan azdır.

OLGUN SÜT

Geçiş sütünün yerini alan süte denir. Olgun sütün bileşimi  laktasyon süresince değişir. Bebek emdikçe sütteki yağ içeriği artar. Emzirmenin başlangıcında depolanan mavi beyaz yağsız ön süt salgılanır. Emzirmenin sonunda ise son süt denilen bebeğe tokluk hissi veren yağdan zengin süt ise 7-10 dk sonra salgılanır. Bebeğin dengeli beslenip gereken düzeyde büyümeyi görmesi için yağdan zengin son sütü yeterince alması gerekir. Yani bebek tokluğu hissedip memeden ayrılmadan siz onu ayırmamalısınız. Olgun süt; %87,5 su, %4,8 karbonhidrat, %3,8 yağ ve %3,2 proteinlerden oluşur. Enerji değeri 100 ml de 75 kcal’dir.

Anne sütünde bulunan yağların büyük çoğunluğu doymamış yağ asitleridir. Ve doymamış yağ asitlerinin sindirimi kolaydır.

 Lineolik asit içerir. Bebeğinize beyin ve sinir dokusu gelişimi için gereklidir. Anne sütü ve inek sütü      karşılaştırıldığında anne sütü 8 kat daha fazla oranda içerir.

Lipaz içerir. Yağların sindiriminde etkilidir. Midenin daha çabuk boşalmasını sağlar.

Anne sütü kazeini az, laktalbumin-kazein oranı 60/40’tır. Bu da anne sütünü daha sindirilebilir yapar.Ve dışkıyı daha yumuşak yapar. Sürecek

ANNE SÜTÜ ve ÖNEMİ (2)