ANTEP SAVUNMASI DESTANIMIZIN 101. YILI KUTLU OLSUN
25 Aralık Pazar günü Gaziantep’imizin kurtuluşunun 101. yılını, gururla, onurla kutlayacağız.
Antep savunması, yürekleri yurt sevgisi ile dopdolu bir avuç Antepli’nin inanılmazı efsaneleştirmeleridir. Alın teriyle ıslanmış, umutla yeşertilmiş toprağını, düşmana vermemek için canını feda eden, bir avuç insanın hikâyesidir. Bombardıman altında inim inim inlerken dahi “Vatanım” diyebilen vatan sevdalılarının öyküsüdür. Hürriyete inanan, yoksulluğunu, çaresizliğini bildiği halde, kenetlenmenin en güzel örneğini sergileyen muhteşem insanların zaferidir. Akıllara durgunluk veren bir özveri ile kendisini düşmanına bile hayran bıraktıran, onurlu bir milletin destanıdır.
Gözlerinin önünde süngülenen yavrusunun çığlıkları yüzünden top, tüfek sesini duymayan annelerin dramıdır. Kaybettiği eşinin kanının sıcaklığı yüzünden soğuğu hissetmeyen genç kızların yazgısıdır. Yavuklusunun ıtır kokusu hasretiyle barut kokusunu fark etmeyen sevgililerin acısıdır. Babaların, anaların yavruların kahramanlık destanıdır.
Şehit babasının yokluğunu gözü yaşlı annesiyle paylaşarak silahı kapıp cepheye koşan delikanlıların zaferidir.
Bahçede oynaması gerekirken, minicik elleri ile boş kovanları toplama çabasına düşüp, dedesine götüren torunların eseridir.
Antep 10 ay 9 gün hiçbir şeyden yılmamış, Fransız bombardımanına azimle göğüs germiş ancak açlığa yenik düşmüştü.
Kahraman Antepliler’in bu inanılmaz, efsanevi savunmalarını dost düşman hiçbir asker yenilgi olarak niteleyemedi. Bu onurlu duruş bir efsane gibi kulaktan kulağa tüm dünyayı sardı.
Düşman Antep’i alabilmek için 70. 000 mermi atmış, nüfusa kayıtlı olan 6.417 memleket evladı canlarını bu vatan için vermişti. Şark orduları komutanı General Goro, “Fransız ordusu Antep’e girmek için 10 ay 9 gün uğraşmak zorunda kaldı, Anadolu’da binlerce Gaziantep var” diyerek birbirleriyle bir yumruk gibi kenetlenen ve inanılmazı gerçekleştiren bir avuç Antepli karşısında saygıyla eğilmişti.
6 Şubat 1921 tarihinde TBMM, 93 numaralı kanunla Antep’e gazilik unvanı görüşerek, 8 Şubatta adını “Gaziantep” yaptı. Şanlı kurtuluş savaşının iki gazisi vardı artık: Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Gaziantep.
Gazilik unvanı huzur dolu fıstık ağaçlarının gölgesinin sonsuza kadar özgür kalacağını kanıtlayan önemli bir semboldü.
15 Mart 1921’de Londra’da Türk-Fransız delegasyonu Antep-Adana ve çevresinin Türklere iadesi konusunda anlaşmaya varmışlardı.
25 Aralık 1921 tarihinde son Fransız askerinin Gaziantep’i terkini kahramanlar diyarında yaşayanlar gururla izlerken torunlarına bırakacakları büyük mirası ve efsanevi öyküyü noktalamış oluyorlardı.
Torunlarını bu güzel beldede özgürce, yaşatabilmek için kendi hayatlarını çekinmeden feda eden büyüklerimizle gurur duyuyoruz. Bize bıraktıkları miras olan vatan sevgisini, “Antepli” olmanın gururunu Gaziantep var oldukça onurla sürdüreceğiz.
25 Aralık Panorama Müzesinden