DEFTER TASDİĞİ İLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

YAYINLAMA: 09 Ocak 2023 / 19.02 | GÜNCELLEME: 09 Ocak 2023 / 19.02

Eskiden beri ismi defter tasdik olan fakat asıl adı, ‘’Bilişim ve Sarf Malzeme Gideri’’ olan ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin (SMMM)’lerin her sene mükelleflerden talep ettiği ücretler bu sene bir hayli gündem konusu oldu. Bu yazımda bu konu ile ilgili tartışılan ve yanlış bilinen konuları kaleme alacağım.

Tartışılan konulardan birincisi; SMMM’lerin tasdik edilen defterlerin noter masraflarını mükelleflerinden talep ettiği, noter tasdik ücretlerinin düşük, talep edilen ücretlerin çok yüksek olduğu durumudur.  Hizmet sektörünün tamamında olduğu gibi SMMM’lerde verdikleri emek karşılığı ücret talep ederler. İsterlerse mükellefler defterlerini kendileri tasdik ettirebilirler ama bu işi SMMM’ler aracılığı ile yaptırmak isterlerse doğal olarak verilen emeğin karşılığı olarak bir bedel talep edilir. Hangi defterlerin tasdikinin yapılacağı, bu defterlerin sayfa numaratörlerinin hazırlanması, defterlerin tasdike hazır hale getirilip notere teslimi vs. gibi süreçlere vermiş olduğumuz emek ve danışmalığın karşılığı mükelleflerden ücret olarak talep ediliyor aynı zamanda muhasebe programlarının güncellenmesi, internet, iletişim giderleri, kırtasiye giderleri, sarf malzeme giderleri vs. gibi masraflarda bu ücreti kapsıyor.

Tartışılan konulardan diğeri mükelleflerin zaten muhasebe ücreti verdiğidir. Aylık alınan muhasebe ücretleri mükelleflerin defterini tutmak için alınan ücrettir. Mükelleflerin defter tutma dışında SMMM’lere yaptırdıkları her iş ayrıyeten ücrete tabidir.

Tartışılan diğer bir konu her mükelleften farklı ücret talep edildiğidir. Hizmet sektöründe fiyat standardı olmaz. Örnek verecek olursak kimi doktorun vizitesi 200 TL, kiminin 500 TL, kiminin 1.000 TL’dir. Burada da şirketin büyüklüğü, eleman sayısı, cirosu, yoğunluğu vs. ye göre fiyat değişir.

Tartışılan diğer bir konu ise basit usulde defter tutan ve 2.sınıf mükelleflerin online sistem olan Defter Beyan Sistemi üzerinden defter tuttuğu ve bu mükelleflere defter tasdikinin yapılmamasıdır. Mükelleflerle yapmış olduğumuz sözleşmelerde ‘’is için yapılacak bütün giderler iş sahibince karşılanacaktır’’ hükmü bulunmaktadır. Bu hükme istinaden bizler mükelleflerden defter tasdik değil mükellefleri için yıl içinde yapmış olduğumuz masrafların bedelini talep ediyoruz. Bu tüm mükellef grupları için geçerlidir.

Son olarak, SMMM’ler devletin en önemli gelir kaynağı olan vergi gelirlerinin tarh, tahakkuk ve tahsilinde en önemli iş ortaklarındandır. Vergi Mükellefi ile Devlet arasında köprü görevi gören bu meslek grubunun vermiş olduğu emeğin karşılığını istemesi en doğal hakkıdır Tam tersi verilen bu emeğin haksız kazanç olduğunu söylemek yanlıştır ve emek hırsızlığıdır.

DEFTER TASDİĞİ İLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR