Kalsiyum Eksikliği Nedir? (2)
Kalsiyum Eksikliği Neden Olur?
Birçok insan kalsiyum eksikliği için risk altındadır. Çeşitli faktörler kalsiyum eksikliğinin kaynağı olabilir:
Uzun süre yeterli kalsiyum alınmaması
Kalsiyumun emilimini azaltan diüretik ilaç kullanımı
Fenitoin, fenobarbital ve rifampin gibi bazı ilaçlar
Kadınlarda görülen hormonal değişiklikler
Genetik faktörler
Böbrek yetmezliği
Yetersiz D vitamini alımı
Çeşitli enfeksiyonlar
Stres, endişe, kaygı
Yoğun ve ağır egzersizler
İshal, kabızlık gibi bağırsak problemleri
Kanser
Aşırı kafein ve alkol tüketimi
Yoğun civa maruziyeti
Menopoz
Çölyak hastalığı
İnflamatuar barsak hastalığı,
Bulimia, anoreksi gibi yeme bozuklukları
Pankreas iltihabı (Pankreatit)
Kimler Kalsiyum Eksikliği Bakımından Riski Altındadır?
Gastrointestinal bozukluğu, pankreatit, böbrek yetmezliği, Karaciğer yetmezliği, anksiyete bozuklukları gibi kronik rahatsızlıkları olan, D vitamini, folat ve magnezyum eksikliği görülen ve diyetlerinde kalsiyum bakımından zengin besinlere yer vermeyen, vegan beslenen kişiler kalsiyum eksikliği bakımından ciddi risk altındadırlar.
Kalsiyum Eksikliği Tedavisi Nasıldır?
Kalsiyum eksikliğinin tedavisi kolaydır. Genellikle diyetinize daha fazla kalsiyum eklemeyi içerir. Doktorunuzun tavsiyesi ile kalsiyum takviyeleri kullanabilir, kalsiyum bakımından zengin besinlerle eksikliğini hissettiğiniz kalsiyumu geri kazanabilirsiniz. Hekim kontrolü dışında kontrolsüzce kullanılan kalsiyum takviyelerinin metabolizmanın dengesini bozacağını ve böbrek taşı başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa neden olabileceğini unutmayınız.
Kalsiyum Takviyeleri
Kalsiyum takviyeleri şurup, tablet ve çiğnenebilir formlarda satılmaktadır. Kalsiyum takviyesi alınırken kalsiyumun türü, günlük alınması gereken kalsiyum miktarı ve diğer vitaminlerle etkileşimine dikkat edilmesi gerekir. Her kalsiyum türü vücutta aynı şekilde emilmez. Kalsiyum takviyesi satın alınırken etiketi kontrol ederek, içerdiği kalsiyumun türünü bulunuz. Örneğin kalsiyum sitrat yemek öncesi veya sonrası alınabilirken, kalsiyum karbonatın mide asitleri ile parçalanıp vücuda emilimini sağlamak için yemek sırasında alınması tavsiye edilir.
Günlük kalsiyum miktarı yaşa göre farklılık gösterir. Yenidoğanlarda yaklaşık 200-1000 mg olan günlük kalsiyum ihtiyacı, 9-18 yaş ergenlerde 1300-3000 mg, 18- 50 yaş arasında 1000-2500 mg, 50 yaş üstü yetişkinler ise 1200-2000 mg’dır. Yaşınıza ve ihtiyacınıza göre belirlenen günlük kalsiyum miktarını günde 2-3 defaya paylaştırmak kalsiyum emilimini kolaylaştırır.
Kalsiyum takviyesi aldıktan sonra emilimi azaltıcı ilaçlar ile etkileşimlerine karşı dikkat edilmelidir. Kan basıncı kontrolünde kullanılan beta blokerler, alüminyum içeren antasitler, östrojen ilaçları, diüretikler ve florokinolonlar veya tetrasiklinler gibi bazı antibiyotikler kalsiyum takviyeleri ile olumsuz etkileşime girmektedir.
Kalsiyum Bakımından Zengin Besinler Nelerdir?
Kalsiyum eksikliğinin oluşmaması için ya da tedavisinin etkinliğini arttırmak için kalsiyum bakımın zengin besinlerin tüketilmesi tavsiye edilir. En çok bilinen zengin kalsiyum içerikli besinler sırasıyla şunlardır:
Temel kaynak Süt ve süt ürünleridir.Sonra diğerleri gelir.
Sardalya, somon, hamsi, ringa, morina, ton balığı
Soğan
Nohut
Lahana ,ıspanak
Brokoli
Kereviz
Fıstık,
Susam
Badem
Fasulye
İncir
Keten tohumu
Tahin ve pekmez
Vücut için oldukça önemli olan kalsiyumun, eksikliğinde ortaya çıkan belirtilerin en az birine ya da birkaçına sahip iseniz kalsiyum eksikliğinden şüphelenebilirsiniz. Kalsiyum eksikliği ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle doğru tanı ve tedavi için en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurmanız gerektiğini unutmayınız.