Tarım arazisine bina yapmayın, lütfen…

YAYINLAMA: 26 Mart 2023 / 20.55 | GÜNCELLEME: 26 Mart 2023 / 20.55

Zeytin ağacı Mezopotamyalı…  Fotoğraftaki ağaç, Hatay civarında bulunan en yaşlı ağaç, daha önce yazmıştım.

 

Antakya’da çöken ve yüzlerce kişiye mezar olan Rönesans sitesi var ya, böyle bir zeytinliğe kurulmuş, yâni tarım alanı, bina yapım alanı değil.

Hatay Belediye Başkanı imara açmış zeytinlik alanı. 4 blok, 12 kat olarak yapılmış. Zemin, doğa tarafından zeytin ağacına göre dizayn edildiği için 11 katlı 249 daireli binayı taşımamış. İşte bu nedenle Rönesans sitesinde ki tüm apartmanlar kibrit kutusu gibi yatmış veya sağa sola çökmüştü. 

Burada Arab’ın gölü diye bir yer var dağda. Tüm Arsuz’un içme suyu oradan geliyor. Arab’ın gölünün döküldüğü nehir yatağı tam 10 metre genişliğinde ve neredeyse 11 ay falan kuru. Doğa, “Bu geniş nehir yatağına dokunmayın. Ben zaman zaman denize kavuşmak için onu kullanmak zorunda kalabilirim” diyor. Gerçekten de aşırı yağmur veya kar erimesi hallerinde o yatak doluyor ve hatta taşıyor.

Sen, kötü adam, kim oluyorsun da zeytin ağaçlarını anavatanlarından söküp, yerine yüksek beton dikip, benim sevdiklerimi öldürüyorsun? Zeytin ağacını evinden/toprağından söküp atma yetkisini nereden alıyorsun? Senin kötü varlığın dünyayı kirletmeden önce, o zeytin ağacı vardı. Seslerini çıkaramadıkları için onları da öldürdün, arkadaşlarım gibi. Senin ne kadar kötü olduğunu anlatacak kelime yok. Bugün hala utanmadan, yeni Antakya inşa etmek istediğini söyledin be. Senin yapılmasına vesile olduğun tüm binalar çöktü be, çöktü, içinde insanlar öldü. Belediyen bile çöktü. İnşa ettiğiniz acil yardım merkezi, itfaiye filan hepsi çöktü be. Bir de tıp doktorusun be, sen var ya, homo sapiens değilsin, başka bir şeysin.

Doğa, her şeyden evvel, iyi niyetlidir. Kendisinin ve bizim yaşamımızı sürekli kılmak için kendine kalıcı, esaslı plan yapmış. Toprağını zeytin ağacına göre, nehir yatağını su miktarına göre ayarlamış. Senin ise para planın var. Para, seni sadece rezil eder, sürekli de değildir. Ayrıca, doğa bizi öldürmez, ama sen bizi öldürüyorsun.

Dilerim, bu felakete çanak tutan insanlar, Antakya’yı yeniden inşa etme yetkisine sahip olmaz. Yıkılan yerlere yeni bina veya imar planı yapmak gibi bir gafletin içine düşmezler. Tarım arazimize, toprağımıza, imar planlarına sahip çıkmamız gerekiyor. 

Not:

Bir gurup güzel genç insan, Adana’da toplandı. Antakya’nın bütün fotoğraflarını masaya yaydılar. O fotoğraflar yeni Antakya’yı planlamalarında yol gösterecek. Sanırım Asi kenarında sadece gündüz kullanılacak turistik bir kent planlayacaklar. Yaşanılan Antakya ise dağın eteğinde olacak.

zeytin ağacı

Tarım arazisine bina yapmayın, lütfen…