NE OLACAK BU TÜRK LİRASININ ALIM GÜCÜNÜN HALİ?
200 liralık banknotların ilk tedavüle çıktığı 2009 başında dolar/TL kuru 1.52 ve karşılığı 131 dolardı. Şu anda kurun baskılanmış haliyle 200 liranın karşılığı 10.5 dolar civarı.
Başta 100 ve 50 TL'lik banknotlar olmak üzere daha küçük kupürlü kağıt paraların harcama ihtiyaçlarını karşılamada işlevsiz kalması nedeniyle 200 TL basımı rekor düzeye çıkartıldı.
Sadece son bir yılda 200 TL'lik banknot adedi yüzde 102 artışla 1 milyar 4 milyon 257 bin 875 taneye çıkartıldı.
Cebimizde taşıyabildiğimiz en yüksek banknot tutarı 10 dolara inince bir şişkinlik yaratıyor haliyle. Ülkede basılan en büyük banknottan 2 tanesini veriyorsun, bir kilo et alamıyorsun. Peki, biz ne yapıyoruz? Kart taşıyoruz… Minimumu ödüyoruz. Tabi bu durum bireysel banka borçlarını cumhuriyet tarihinin rekor seviyelerine çıkardı.
Resmi verilerle bireysel banka borçları sadece bir ayda 117 milyar lira arttı. Yaklaşık günde 4 milyar liraya tekabül ediyor.
Size şöyle anlatmaya çalışayım, 2002'de bütün bireysel banka borçlarının toplamı 6.4 milyar liraydı…
10 Mart 2023 verileriyle 1 trilyon 745 milyar TL'ye yükselen bireysel kredi ve kredi kartı borçları, 2002’den bugüne tam 272 kat arttı.
Bankalara olan 1.7 trilyon liralık bireysel kredi ve kart borçları dolar bazında hesaplandığında 92 milyar dolara ulaşıyor. Nasıl ödeneceği her vatandaşın aklında soru işareti.
Sevgili okurlarım bu rakam pek çok ülkenin devlet borcundan daha yüksek… şahsım olarak ben ve bir çok ekonomist ekonomik politikalara dikkat edilmesi gerekiyor diye defalarca uyarılarda bulunurken bu durumu işaret etmeye çalıştık ama belli ki başaramadık.
Yayınlanan bu veriler uygulanan ekonomi politikalarının yoksullaştırdığı, alım güçlerini aşındırdığı geniş kitlelerin ancak borçla yaşayabildiklerinin en somut kanıtı. Türk lirasındaki bu durumun bir an önce önüne geçilmesi gerekiyor. Aksi takdirde alınan maaşların, kazanılan paraların bir önemi kalmayacaktır.