SEÇİM SONRASI BEKLENEN ‘’ACI REÇETE’’ GAZİANTEP SANAYİSİNİ DE VURACAK

YAYINLAMA: 27 Mayıs 2023 / 11.00 | GÜNCELLEME: 27 Mayıs 2023 / 11.00

Geçen hafta piyasaları kilitleyen Bankaların üretim, tüketim ve dış ticareti yakından ilgi­lendiren kredileri dondur­ma ve kredi kartlarına kısıtlama ge­tiren, ancak özellikle iş dünyasından gelen tepkiler üzerine gevşetilen kararları yaşattığı şok, bazı kesim­lerce daha çok seçim belirsizliğine bağlanıyor ve yaşanan nakit sıkışıklı­ğı geçici olarak algılanırken, makro ekonomik göstergelerin sunduğu ge­nel tablo ise yapısal bir duruma işaret ediyor. Önümüzdeki dönemde, özel­likle seçimin 2’nci turunun ardın­dan ekonomide radikal gelişmeler, olaylar ve kararlar ile özellikle makro dengeleri yeniden sağlamaya yönelik bir “acı reçete” beklentisi artıyor.

Ekonomi çevrelerinde genel bek­lenti, seçim sonrası hem döviz hem de faizin yükseleceği yönünde. se­çime kadar olan dönemde sürekli satışlar şeklinde müdahale ile bas­kılanan kurlarda seçimlerin birinci turundan sonra yukarı yönlü hare­ketin arttığı gözleniyor. 2’nci turun ardından baskı kalkacağı beklenti­siyle kurların hızla yükseleceği, do­ların 25-30 TL’ye çıkacağı yönünde tahmin yapanlar bulunuyor.

Bu öngörüler Borsa’nın düşeceği, enflasyonun yükseleceği öngörüleri ile paralel gidiyor. Bir süredir baz et­kisiyle düşerek Ekim 2022 sonundaki yüzde 85,5’lik düzeyinden bu yıl nisan sonunda yüzde 43,7’ye inen TÜFE ba­zında yıllık enflasyonun, kur kaynak­lı maliyet enflasyonuna bağlı olarak aylık oranların önceki yıla göre daha yüksek gerçekleşmesi sonucu yeni­den tırmanışa geçeği öngörülüyor.

Ülkemizin ihracat yükünü sırtlayan güzide şehrimizde bu döviz-faiz-enflasyon üçgenindeki dalgalanmadan en çok etkilenen şehirler arasında yer almaktadır. Dövizdeki en ufak bir oynama maliyetlerde artışa neden olmakta ve firmaları işleyemez hale getirmektedir. Dövizdeki artış enflasyonu doğrudan etkilemektedir. Enflasyondaki neredeyse günlük değişimler firmaları derinden etkilemektedir. Firmaların en büyük şikayeti sattıkları malları geri alım aşamasında sattıklarından daha pahalıya almasıdır. Bu durum firmaların sermayesinde azalmaya neden olmakta ve firmaları iflasa sürüklemektedir. Bu durumun yarattığı ikinci en büyük sorun ise stokçuluktur. Sürekli artan fiyatlar nedeniyle zarar etme ve sermaye kaybı kaygısı ile firmalar mallarını satmak istememektedir. Stokçuluk bir sebep değil sonuçtur. Bu durumun sona ermesi için bir an önce fiyat istikrarı sağlanmalı ve firmaları bu tedirginlikten kurtarmak gerekmektedir.

SEÇİM SONRASI BEKLENEN ‘’ACI REÇETE’’ GAZİANTEP SANAYİSİNİ DE VURACAK
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *