Çörek Aşı/Ekmek Aşı

YAYINLAMA: 30 Mayıs 2023 / 11.00 | GÜNCELLEME: 30 Mayıs 2023 / 11.00

Amaç, evde kalıp kurumuş ekmekleri değerlendirmek... Ekmek dedimse francalayı kastetmedim. Özellikle Güney ve Güneydoğudaki “pide” denilen yassı ekmekten söz ediyorum. Antep ‘te bu tür ekmeğe tırnaklı ekmek denilir, tırnaklanarak yapılır zira.
Bayat ve iyice kurumuş pide ekmekten yapılan yemeğe Antakya’da çörek aşı, Kilis’te ekmek aşı deniyor. Antakya’daki çörek aşına nohut konuyor. Kilis versiyonunda nohut yok!
Önce tencereye yarım bardak zeytinyağı koyuyorsunuz. Sonra doğranmış bolca soğan ve bir, iki diş sarımsak ilave ediyorsunuz. Yeşil ve kırmızı taze biber de doğranarak konulabilir. Soğan solunca kabuğunu soyup doğradığınız domatesleri koyup pişiriyorsunuz. Pişme işleminin sonuna doğru bir iki bardak sıcak su ila edersek yemeğin hafif sulu olma şansı var. En son elimizle kırdığımız bayat pideleri koyup, onlar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. En don kıyılmış maydanoz koyuyoruz ve karıştırıp bekletmeden yiyoruz. Nohudu pişmiş olarak, domates biraz piştikten sonra ilave edebiliriz.
Pita kelimesi Yunanca yassı hamur ekmeği demek. Kelimenin Sami kökenli dillerden kaynaklandığını düşündüm biraz okuyunca. Sami kökenli dillerde pita kelimesi ekmeği kırıp parçalama anlamına geliyor. 

 

Bahçemden başlayayım:

1.Kişniş, tarhın, tıbbi nane, maydanoz, nane bugünkü ürünler… kişniş tohumunu Amerika’dan getirttim. Daha önce eve aldığım kişnişi ektim, saplar çok cılız oldu, birisi akıl verdi, imkanım da vardı, getirttim Amerika’dan. Gayet başarılı. Mutlaka tohum almam gerek, yoksa kaybederim. Tarhını kaç seneden beri el bebek gül bebek büyütmeye çalışıyorum, yine de ödüm kopuyor kaybederim diye. Tıbbi nane, Samandağı spesiyalitesi… sanırım bu İngilizce “pepper mint” denilen nane türü. Amerika’da ki kuru naneler aynı tat da oradan çıkardım bu sonucu. Kocacım bunları büyük saksılara ekiyor, böylece kimse kimseye karışmıyor. Ancak tıbbi nane pek saldırgan, baktım yandaki saksıya sarkmaya çalışıyor.

2.Dün TİP/Ahmet Şık konusundaki mesajıma Reha Bey’den cevap geldi, pek beğendim yazdıklarını, benim gibi düşünüyor. Çok kibar yazmış, adam ne desin ki, partinin yönetim kurulu üyesi. Ben de onun pozisyonunda olsam, aynı şeyleri yazacaktım. Reha Bey demiş ki: “bu ülkede solun iktidar olduğunu görmeden ölmek yok” pek benimsedim fikri. Tamam, ben de ölmeyeyim bari. Deprem, ne olacak bu durumda?

3. Bugün hatay.com’da bir paylaşım gördüm. Antakya Müze Otelini kadraja almış. Övüyor da övüyor. İşte, Çelik konstrüksiyon olması zamanında eleştirilmiş de, bina sapasağlam ayakta duruyormuş filan… kimse ama kimse, o otelin yerinin Roma Sarayı olduğu hakkında bir tek söz yazmadı. Cevheri Güven hariç tabi ki… Müze Otel, Antakya’nın içine etti, hem tarihi açıdan, hem verilen rüşvetler açısından… Rönesans sitesinde ölen bin kişinin vebalini taşıyor o otel. Merak ettim, kim acaba bu hatay.com? Takibi bırakacaktım, sonra vaz geçtim, ne yazdığını göreyim diye.

 

Çörek Aşı/Ekmek Aşı
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *