Mercimekli pilav ve Antep salatası...

YAYINLAMA: 03 Temmuz 2023 / 07.00 | GÜNCELLEME: 03 Temmuz 2023 / 07.00

Mercimek Anadolu topraklarında asırlardır yetişen pek değerli bir ürün... En yaygın kullanılma şekillerinden birisi mercimekli pilav ya da Arapça ismiyle müceddere...

 Fotoğrafta gördüğünüz gibi ben kabuğu kahverengi olan mercimeği kullanıyorum. Biliyorsunuz bu kabuk soyulunca ortaya kırmızı mercimek çıkıyor, yani mercimeğin en fazla kullanılan türü kahverengi mercimek. Bence, yeşil olanına göre daha lezzetli! Ya da ben küçüklüğümden beri alışkın olduğum için bu türü çok seviyorum.

Yemeği yapmak gayet basit. Mercimeğin pişme süresine göre 25-30 dakika pişiriyorsunuz. Öyle fazla su koymanıza gerek yok, yalnız susuz kalmasın dikkat edin. Bugün nedense benim  pişirdiğim mercimek epey su çekti... Mercimek pişince içerisine ayni miktarda bulgur koyuyorum. Tabii, bulgur koymadan önce tuzunu, pul biberini, biraz kimyonu kontrollü olarak koyuyorum. Eğer yeteri kadar su yok ise, biraz da sıcak su ilave ediyorum. Kısa sürede bulgur suyu çekiyor ve mercimekli pilav pişiyor.

Annem, rahmetli babam pek sevdiği için mercimekli pilavın üzerine yumurta pişirir koyardı. Ben ise hafif kızarttığım  soğanı koyuyorum. Fotoğrafta gördüğünüz gibi, kızartıp üzerine koyacağıma içerisine karıştırdım. Hatta, pek az miktarda taze acı kırmızıbiber de ilave ettim.

Mercimekli pilavın yanına neler yakışmaz ki? Turşu, çeşitli salatalar, bol sarımsaklı cacık, taze soğan ve taze yeşillikler, turp ve benzeri diğer ürünler... Ben, koruğum olduğu için koruk suyu ile Antep salatası yaptım! Minik minik doğranmış domates, soğan, bir diş sarımsak, taze yeşil ve kırmızı biberler, ince kıyılmış maydanoz ve bir miktar taze nane doğradım. Sonra bu malzemelere kuru nane, pek az tuz, azıcık pul biber ve koruk suyu ilave ettim, muhteşem bir şey oldu. Bu tür salatanın diğer isimleri şöyle: Bostana, ezme salata, ya da ceviz ilave edilerek yapılan Gavurdağ salatası.. Gaziantep'te bazıları bu salataya "Avrat salatası" da der... Hasılı tam mevsimi tavsiye ederim. Sizin koruğunuz olmayabilir! Limon suyu ile deneyin...

 

Mercimekli pilav ve Antep salatası...
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *