İHRACATÇININ 180 GÜN SIKINTISI (2)

YAYINLAMA: 22 Eylül 2023 / 03.00 | GÜNCELLEME: 21 Eylül 2023 / 21.26

İHRACATÇILAR SIKINTI YAŞIYOR

İhracat bedelini çeşitli nedenlerle 180 günlük sürede yurda getiremeyen veya kısmen getiren ya da ihracat bedelini yurda getirdiği halde DAB.ne bağlamayan İhracatçılar bu konuda çok sıkıntı yaşıyor.

Türkiye genelinde vergi dairelerinin Cumhuriyet Savcılıklarına intikal ettirdiği dosya sayısının 1 milyondan fazla olduğu öne sürülüyor. Türkiye’nin en gözde ihracatçılarına toplamda 2 milyon TL ile 10 milyon TL arasında cezalar geldiğine ilişkin medyada haberler bulunuyor.

İhracat bedellerinin yurda yasal süre içinde getirilmesini zorunlu kılan kanun, ekonomik değerin Türkiye’ye kazandırılmasını amaçlıyor. Ancak belirtilen süre içinde ihracat bedelini getirmesine rağmen birden çok banka ile çalışıp yasal süreci tamamlayamayan ihracatçı cezayla karşı karşıya kalıyor.

Bu konuda bazı medya kaynaklarında, konu ile ilgili Ticaret Bakanlığı’nın devreye girerek, konuyu Hazine ve Maliye Bakanlığı ile istişare ettiğini ve fakat henüz somut bir adım atılmadığı belirtiliyor.

İhracatçılar, rekabet ortamının keskinleştiği dönemde, sözkonusu cezalar için acil çözüm bekliyor.

Ayrıca; Gaziantep’in de dahil olduğu deprem nedeniyle de İhracatçılar, İhracat bedellerinin yurda yasal süre içinde getirilmesi konusunda çeşitli sorunlar yaşamaktadır.

Böyle bir ortamda ihracatçıların bu sorununun acilen çözüme ulaştırılması gerekiyor.

2018 YILINDAN ÖNCEKİ UYGULAMA NASILDI

İhracat bedellerinin tahsili 89/14391 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda düzenlendi. Söz konusu karar gereğince 1989’dan 2008 yılına kadar ihracat bedellerinin yurda getirilmesi zorunlu tutulmuştu. 08 Şubat 2008 tarihinde anılan mevcut kararda yapılan değişiklik ile ihracat bedellerinin tasarrufu serbest bırakılmıştı. Söz konusu serbesti 4 Eylül 2018 tarihine kadar devam etmiş ancak, 4 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2018-32/48 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) ile ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlenmiş ve yaklaşık 10 yıllık bir aradan sonra ihracatta kambiyo takibi tekrar başlatılmıştı.

İHRACATÇILARIN TALEPLERİ

Medyaya yansıyan ihracatçılar taleplerini özetle şu şekilde ifade ediyorlar:

İhracatçılar, zaten büyük sıkıntılarla uğraştıklarını bu durumun ekstra yük getirdiğini ve motivasyonlarını düşürdüğünü belirtiyorlar. İhracatçılar tarafından Kanunla amaçlanan hedef aslında sağlandığı, devletin gelir kaybı olup olmadığı dikkate alınmadan, işlem yapıldığı ve bu yaklaşımın ihracat hamlesine katkı sağlamayacağı belirtiliyor.

İhracatçılar, Anadolu’nun yalnızca bir ilinde aracı bankalarca vergi dairelerine yapılan ihbar sayısının 20 bini, vergi dairelerince Cumhuriyet Savcılıklarına intikal ettirilen dosya sayısının ise 5 bini geçtiğini ve tüm ülkede dosya sayısının 1 milyonu aştığını tahmin ettiklerini ifade ediyorlar.

ÇÖZÜM

Önce pandemi, ardından ağır ekonomik sıkıntılar ve sonrasında yüzyılın depremini yaşayan ülkemizde;

Konunun çözümü için, Yetkililerce yeni bir düzenleme yapılarak bu konudaki cezaların affedilmesi, ihracat hesabının kapatılması için ek süre verilmesi ve ihracat bedellerinin yurda getirilmesiyle ilgili düzenlemelerin esnetilerek ihracatçının önünün açılması Ülkemiz İhracatı açısından yararlı olacaktır. 19.09.2023

İHRACATÇININ 180 GÜN SIKINTISI (2)
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *