Haylan Kabağı

YAYINLAMA: 30 Ekim 2023 / 03.00 | GÜNCELLEME: 29 Ekim 2023 / 20.41

20 Eylül 2023 günü pek güzeldi…

Geçen hafta kısa süreliğine Gaziantep’e gitmiştim. Pazartesi günleri Değirmiçem semtinde muhteşem bir pazar kuruluyor. Denk geldim, maksadım haylan kabağı, Antep’e özgü yeşil biber almaktı… Fazilet ,beni köyden gelen bir adamın tezgahına götürdü. İşte orada kendimi kaybettim. Yeşil biberler şahaneydi, üç kilo filan aldık. Derken haylan kabağını gördüm, gerçekten kontrolden çıktım! Tam altı kilo haylan kabağı aldım.

Haylan kabağına kimisi su kabağı, kimisi sıyırma kabak diyor. Soy olarak lif kabağı ile yakın akrabalar. Bir çok özelliği var: Sap kısmına doğru boynunun eğridir örneğin. Dışında bulunan kabuğu oldukça serttir ve kazınarak temizlenir. Kabağın içi koftur, hiç işe yaramaz. Kabak büyükse iki parçaya kesilir, o şekilde kullanılır. Ben çok özlerim haylan kabağını. Belen pazarı pazarken, bazı köylüler getirirdi, aralarından ufak olanlarını seçer, az dolma yapardım. Ancak, pazar da depreme kurban olduğu için gidişlerimde haylan kabağı görmedim.

Bu tür işleri kalabalıkla yapmak gerekir. Çok işçilik isteyen bir dolma türüdür haylan kabağı dolması. Bir başıma yapmamım imkanı yoktu. Pişme süresi de uzundur. Nitekim, dolma pişerken boş boş bekleyeceğimize okey oynadık. Hasan hepimizi ezdi geçti. Baktım yenme şansım yok, yerime Fatma’yı oturtup, “Ben dolma ile ilgileneyim” dedim.

Fatmacım, Hasancım sağ olun, var olun…Her zaman keyfimde, sıkıntımda sığınacağım liman oldunuz.

 

Haylan Kabağı
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *