Peynirli Patlıcan

YAYINLAMA: 08 Kasım 2023 / 03.00 | GÜNCELLEME: 07 Kasım 2023 / 23.15

Tarifi Ümit Hamlacıbaşı’nın Instagram sayfasında gördüm, çok hoşuma gitti. Hafızamı yokladım, geçmişte Gaziantep’te Lokantacı dostumuz İsmail, “patlıcan böreği” isimli sıcak meze servis ederdi. Verev kesilmiş patlıcanların içerisine peynir ve maydanoz konularak yağda kızartılırdı bu meze ben de çok severdim. Daha sonra ki yollarda İstanbul’a taşındım, bu sefer Pandelli Lokantasında yedim, patlıcan böreğini. Hep, çok sevdiğim bir meze türü oldu.

Tarifi yapmak için bostan patlıcanının en küçüklerini kullanıyorum. Şu mevsimde Hatay’da tam istediğim çeşit patlıcan yetişiyor, bulmakta sıkıntı çekmiyorum. Bostan patlıcanı tohum da olmuyor, o nedenle avantajlı.

Kişi başına bir patlıcan hesaplıyorum. İki kişi için iki patlıcan kullandım. Üzerine koyduğum dolgu malzemesini şöyle hazırladım: Bir kase içerisine İki adet Hatay’ın ezme peynirini rendeledim. Maydanoz ve dereotunun çok ince doğradım, 4 diş sarımsak ezdim, Kırmızı pul biber ve kimyon koydum. Bir yumurta kırdım, az miktarda da zeytinyağı ilave ettim.

Patlıcanları yıkadım, başlarını kestim. Rendemin “kalın” yazan aparatını taktım ve patlıcanları 0,5 mm kalınlığında muntazam şekilde dilimledim. Tepsi ve yağlı kağıdı daha önceden hazırlamıştım. Tüm patlıcan dilimlerini fırın tepsisine dizdim. Sprey aparatı ile patlıcan dilimlerinin her iki taraflarını da yağladım. -Yağı sprey ile püskürtmek hem daha az yağ kullanmanıza hem de yağlanan yüzeyin eşit şekilde yağlanmasına neden oluyor, tavsiye ederim.- Sonra hazırladığım malzemeyi tüm dilimlerin üzerine eşit şekilde dağıttım. En son kalan malzemeyi kullanmak için sıyırma spatulası kullandım. Onunla da her dilimin üzerindeki malzemeyi bastırdım ki üzerinden düşmesinler. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında turbo açık 20 dakika pişirdim. Altları da hafif kızarmıştı ve çok güzel olmuştu.

Patlıcan pabucaki isimli yemek bu olsa gerek. Patlıcan dilimleri çocuk ayakkabısına benzemez mi?

 

Peynirli Patlıcan
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *