CEZAYİR GEZİ NOTLARI (3)
Cami kompleksinde, bir milyon kitaplık kütüphane
Cezayir’de halk özgürce ve asla yakalanıp hapsedilmeden ve elbette bu korkuya kapılmadan gazetelerde hükümeti eleştirebiliyorlar. Birçoğunuzun oldukça garibine gideceğini bilerek yazıyorum ki hükümet de bu eleştirileri ciddiye alıyor, cevap veriyor ve düzeltmek için çaba sarf ediyor.
Hukuk sistemlerinin çok güçlü olmadığını anlattı rehberimiz, ama biz dinlerken karşılaştırma yapmaktan kendimizi alamayıp, onları bir kez daha kıskandık.
Çölden güneş enerjisi alma ve çöl teknolojisini geliştirmenin yanında, bizi gezdirdikleri Büyük Cezayir Cami (Djamaa El Djazair) çok ilgimizi çekti. Bir Türk firmasının da yapımında rol aldığı bu cami, aynı bizdeki gibi çok cemaati olmayan, ancak anlamsız bir büyüklükte yapılmış. Fakat burada yağmur sularını toplayarak arıtan bir çatı sistemi olduğunu rehberimiz anlatınca da onları elbette kıskandık.
Caminin 265 metre yükseklikteki minaresi dünyanın en yüksek minaresi imiş.
Cami kompleksinde, bir milyon kitaplık bir kütüphane, bir Kur’an okulu ve bir konferans salonu, İslam Sanatı ve Tarihi Müzesi, Cezayir tarihi ile ilgili bir araştırma merkezi, ticari binalar, restoran, amfi tiyatro, bir plaza, 7 bin araç kapasiteli yeraltı otopark ve kompleks çalışanları için lojman yapılarını var. 1.2 milyar Euro’ya mal olmuş. 20.000 metrekarelik ibadet alanında, 120.000 kişiye hizmet vermeyi hedeflemiş. Yapımında yaklaşık 2.300 işçi, mühendis ve ustanın görev aldığı Djamaa El Djazair, Suudi Arabistan'da, Mekke'deki Mescid-i Haram ve Medine'deki Mescid-i Nebevi'den sonra dünyanın en büyük üçüncü camisi olmuş. Beni en çok ilgilendiren yanı şu oldu: Cezayir körfezine bakan Cami; güneş panelleri ve yağmur suyunu korumak için ileri teknoloji kullanan bir sistemle donatılmış. Yağmur suyu, daha sonra yeniden kullanım için geri dönüştürülerek kompleksin peyzaj alanları sulamasında kullanılıyor…
Deprem riskine açık iki büyük levha üzerinde bulunan ve geçmişte de büyük deprem felaketlerine maruz kalan Cezayir’in sismik riskleri nedeniyle, cami inşasında sismik güvenlik önlemlerine büyük önem verilmiş.
Toprak hareketlerini absorbe edebilen bir mekanizmanın devreye alınarak 9 şiddetindeki bir deprem büyüklüğünün 3.5 tremorun etkisine indirgenebilmesi sağlanmış. Kullanılan izolatörler, sismik veya yüksek rüzgâr kuvvetlerinin muhtemel olduğu uygulamalar için güvenle tercih ediliyormuş.
Gezimizin ayrıntılarıyla ilgili yazacaklarımı sıralayayım.
20-23 Kasım 2023 tarihleri arasında, Cezayir Turizm Bakanlığı’na bağlı Cezayir Ulusal Turizm Kurulu, merkezi Cezayir’de olan Atrium Travel & Tour , THY ve Tursab işbirliği ile "Cezayir Tanıtım Gezisi" etkinliğimiz için 20 Kasım 2023 Pazartesi günü keyifli bir THY uçuşu ile Cezayir’e gittik. Benim yolculuğum gerçekten çok keyifliydi çünkü tam bir seyahat acentası dostu olan THY Gaziantep Müdürü Ramazan Bingül, çok zarif bir jestle benim uçuşumu business classta yapmamı organize etmişti. THY business class hizmeti gerçekten birçok havayolunu çok gerilerde bırakacak kadar başarılı. THY Gaziantep Müdürü Ramazan Bingül’ün Gaziantep’e, Cezayir’in en popüler şehirlerinden biri olan Konstantin THY Müdürlüğünden sonra gelmesi de çok hoş bir tesadüftü. Ramazan Bey’den sonra, THY, Konstantin’e bir müdür atamamış ama yardımcıları, onun adı ve selamını duyunca bizimle çok ilgilendiler. Sürecek
cezayir çarşıları
Cezayir Kasbah Cami
Cezayir Kasbah Dar Soltane Restoran
Cezayir Kasbah
Cezayir Keçiova Cami
Notre Dame D'Afrique