CEZAYİR GEZİ NOTLARI (5)
Cuicul ya da Curculum
Daha sonra panoramik bir turla Martyrs Anıtı’nı görerek otelimize yerleştik. Şehitler Anıtı anlamına gelen anıt, Cezayir'in bağımsızlığının 20. yıldönümünde 1982 yılında bağımsızlık savaşında hayatını kaybeden kahramanlar için yapılmış devasa bir yapıt.
Üç kocaman palmiye ağacı yaprağıyla simgelenen anıtın altında "Ebedi Alevi" sürekli yakıyorlar. Her palmiye yaprağının kenarında da bağımsızlık mücadelesinin belli bir aşamasını temsil eden bir asker heykeli bulunuyor. Paris’in Eyfel’ini hatırlatan yapı oldukça büyük ve hemen hemen her yerden görülebiliyor.
New Day Oteli 4 yıldızlı olmasına rağmen oldukça düzgün, güzel bir oteldi. Girişte checkinlerimiz yapılırken konuklara taze hurma ve süt ikramları çok ilgi çekiciydi.
Akşam yemeğinde Cezayir Ulusal Turizm Kurulu Genel Müdürü Saliha Nacerbey Hanım bize ev sahipliği yaptı. Cezayir’in bir turizm destinasyonu olması için yaptıkları çalışmaları anlattı ve bizden destek istedi.
2. GÜN
Ertesi sabah, kahvaltıdan sonra Setif şehrine gitmek üzere yola çıktık. Yolda, geçtiğimiz her kentin sınırında eskortlarımızın değişimi çok eğlenceliydi.
Yol üzerinde, Avito Restoran’da balık ikramlarından oluşan öğle yemeğimiz sonunda herkes çayı ne kadar özlediğini anlatmaya başladı, çünkü Cezayir’de bizim bildiğimiz siyah çay içme alışkanlıkları yok. Onun yerine nane çayını, aynı bizim siyah çayı içtiğimiz sıklıkta tüketiyorlar.
Yemekten sonra gittiğimiz Djemila dağ köyündeki antik yerleşim harikuladeydi. UNESCO Dünya Mirası Alanı olan bu bölgenin antik dönemdeki adı Cuicul ya da Curculum.
Cezayir; Antik Roma döneminin yaşandığı bir coğrafyada olduğu için muhteşem Roma kalıntılarını da barındırıyor. Djemila (Cemile) arapça güzel kadın, ya da güzel demek … 1700 metrekarelik, son derece iyi korunmuş ve 1982’den beri UNESCO tarafından Dünya Miras Alanı olarak kabul edilen bu antik Roma şehrinde; tiyatro, tapınak, bazilika, hamam, agora, harikulade sütunlarla bezeli stoa, muazzam kemerler ve evler insanın aklını başından alıyor. Burada zamanın nasıl geçtiğini anlayamadık.
Daha sonra da Konstantin’e giderek otelimize yerleştik.
Bize ayrılan özel bölümdeki akşam yemeğimizde bu kez Cezayir Ulusal Turizm Kurulu pazarlama direktörü Hadjam Naima hanımın ve ekibinin konuklarıydık.
Turizmin en önemli mevkilerinde çağdaş kadınları görmek elbette çok mutlu etti.
3. GÜN
Otelimizdeki kahvaltıdan sonra, Cezayir’in Konstantin şehir gezisi başladı. Muhteşem köprülerle bezeli bir “Köprüler şehri” olan Konstantin, ülkenin 3. büyük yerleşimi. Denizden 80 km uzakta, etrafı derin vadilerle çevrili ve 640 m. yükseklikteki platoya kurulmuş bu güzel şehre yerel halk “Cirta “ismini vermiş.. MS 313'te adını Roma İmparatoru Büyük Konstantin'den almış. Konstantin’de insanı çok büyüleyen tarihi köprüler var. Roma, Osmanlı ve Fransa döneminde kullanılan ve hala kullanılmakta olan El-Kantara başta olmak üzere şehirde çok farklı tasarımlarla yapılmış asma köprüler, viyadükler ve askılı köprüler şehri mücevher gibi süslüyor. Sürecek