NEREDEN NEREYE SAVRULDUK
Müzeler kenti olduğumuzu iddia ettiğimiz gazi şehrimizde son derece sönük geçen “18-24 Mayıs Müzeler Haftası” beni düşüncelere boğdu.
2007-2009 yıllarında başkanı olduğum Müze Dostları Derneği’nde her biri şahane bir entelektüel olan yönetim kurulu arkadaşlarımla o kadar güzel aktiviteler yapardık ki nereden nereye savrulduk diye düşünmekten kendimi alamadım.
Yoksullaşmamızın sadece rakamsal olmadığını, ruhen de ne kadar fakirleştiğimizi görmenizi ve bu konuda düşünmenizi çok istediğim için size o yıllardaki aktivitelerimizden sadece bazılarını anlatmak istiyorum.
Yeryüzünde örneği çok az bulunan, barışı simgeleyen devasa bronz savaş tanrısı Mars, şarap tanrısı Dionysos, muhteşem mozaiklerimiz ve birbirinden kıymetli antik, çok özel arkeolojik eserlerimizin konuk edildiği Gaziantep Zeugma Mozaik Müzemizde 21. kuruluş yıldönümü kokteyli organize etmiştik.
Programımızda müzelerimizi, tarihimizi sadece çok sevmek ve korumak değil, üzerine titremek, kültürel ve sosyal aktivitelerle gönlümüzü, ruhumuzu zenginleştirmenin de çok önemli olduğunu konuklarımıza anlatarak müzeciliğimize emek veren Fatma Bulgan, Rifat Ergeç ve Hamza Göllüce'ye birer şilt takdim etmiştik. Emekleri çok büyüktü ve bizler bunu vurgulamayı çok önemsiyorduk. Aynı, dönemin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi başkanı Dr. Asım Güzelbey’in kültürü önemseyerek Gaziantep’in tüm dünyada tanınması için verdiği çaba ve bize verdiği desteğe duyduğumuz hayranlık gibi. Bir kentin belediye başkanlığı seviyesinde kültüre duyduğu ilginin ve kent sevdasının, katman katman en küçük bireye kadar yayıldığını biz Asım Başkanla gördük.
Müze Dostları Derneği’nin geleneksel Müzeler Haftası Özel Ödülü’nü Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Asım Güzelbey’e takdim ederek şükranımızı ifade etmek istemiştik. Asım başkan, halkın öncelikle Gaziantep’in zenginliklerini fark etmesi için bize koşulsuz destek vermişti ve bir kampanya yapmıştık: Kentimizi tanıtmak amacıyla 17 Ocak 2009 tarihinden itibaren her cumartesi ve her pazar yaptığımız Kurtuluşun İkinci Gazisi: Gaziantep Şehir Turumuzla haftalarca kentimizi ve müzelerimizi tanıttık. Bu programla ana okulundaki çocuklarımızdan Huzur Evindeki yaşlılarımıza, uyuşturucu bağımlısı sokak çocuklarımızdan üniversite öğrencilerimize, ev kadınımızdan, doktorumuza, mimarımıza, ekonomistimize, diş hekimimize, arkeoloji öğrencilerimizden, konservatuar öğrencilerimize olmak üzere çok geniş bir hedef kitleden oluşan konuklarımıza hizmet vermiş, kentimizi gururla tanıtmıştık. Her konuğumuzun en az 5 yakınına bu güzellikleri anlatacağını düşünerek de aktivitemizin 10.000 kişinin üzerindeki bir kitlenin dikkatini çektiğini söylemek çok da abartılı olmayacak. Gururla söylemek istiyorum ki programımız gerçekten çok başarıya ulaştı. Profesyonel rehberlerimize ek olarak, Müze Dostları Derneğimin yönetim kurulu üyeleri olan arkeolog Ali Korkmaz ve arkeolog Selahattin Köroğlu otobüslerde, antropolog Coşkun Köysu Savaş Müzemizde, Sosyal Bilgiler öğretmenimiz Emel Gürses ve Gaziantep Müze Müdürümüz Ahmet Denizhanoğulları Arkeoloji Müzemizde konuklarımızla tüm bu haftalar boyunca ve her seferinde sevecenlikle ve titizlikle ilgilendiler. Konuklarımızın tamamından övgü almak, beğenilerini kazanmak, Gaziantep'le gurur duymalarını sağlamak bizim için çok önemliydi ve bu sonuca da mutlulukla ulaştık. Büyükşehir Belediyemizin bize bu çalışmada verdiği araç, yakıt ve kumanya desteği her türlü övgünün üzerindeydi. Onun da ötesinde Hülya Yıldız ve Sema Marangoz’un gösterdiği sıcak ve titiz ilgi ve tatil günlerinde bile fedakarlıkla bizleri yalnız bırakmayışları bu projeyi unutulmaz zevkte bir çalışma kıldı..
Çocuk yuvamızdaki 80 çocuğumuzla ”Sihirli Çizmeler” adlı çocuk oyununu izlemek üzere tiyatroya gittik. Çok keyifli bir gün yaşadık. Çikolata ve şekerlemelerden oluşan armağan paketleriyle de çocuklarımıza farklı ve mutlu bir gün yaşatmayı hedeflemiştik. Oyun sonunda çocuklarımızın yüzlerindeki mutlu ifade bizim için gerçekten her türlü övgüden daha anlamlıydı. Tiyatronun su ve hava kadar gereksinim duymamız gereken bir alışkanlık olması gerektiği mesajını verdiğimiz çocuklarımızla birlikte olmanın keyfini yaşadık.
” Dionysos gecesi” adıyla ve şarap rengi davetiyelerimizle çağırdığımız konuklarımıza, köy peyniri, farklı köy ekmekleri, şarap ve müzikle süslediğimiz antik Roma’nın bahar şenlikleri gecesi organize ettik.
Yine Mayıs ayı aktivitelerinden birinde çocuk yuvasındaki çocuklarımıza bir ” Gaziantep Müzeleri gezi günü” yaptık. Çocuklarımız Gaziantep Savaş Müzesinde Antepliler’in “Gazi” tacı ile onurlandırılmalarına sebep olan muhteşem destanı öğrenip, yürekleri yurt sevgisiyle dolu bir avuç Anteplinin Kurtuluş savaşında inanılmazı efsaneleştirmeleriyle gurur duydular. Arkeoloji Müzesinde mitolojik öykülerini masal gibi dinledikleri mozaiklere hayran oldular ve unutamayacakları bir gün yaşadılar.
18-24 Mayıs Müzeler haftaları boyunca derneğimizin onursal başkanı sayın Dr. Rifat Ergeç’in ve yönetim kurulu üyelerimizin bir kültür hizmeti olarak hazırladığı " Müze Nedir" konulu broşürler konuklarımıza ücretsiz olarak dağıtıldı.
Müzeler Kenti olmak yolunda çok hızlı ilerleyen Gaziantep’imizin Müze Dostları Derneği hafta açılışı için 3500 yıllık bir zenginliği seçti ve konuklarını özel otobüslerle Yavuzeli ‘ne bağlı Kasaba köyünde Fırat Nehrine inanılmaz bir heybetle bakan Rumkale’ye götürdü. Konuklarımızın özel kumanyalarla ağırlandığı gezide teknelerle Fırat nehri turu yapıldı ve Rumkale’ye çıkarılan konuklarımıza kale hakkında bilgi verildi. Yüzyıllar boyunca kutsal kabul edilmiş büyülü Fırat’a meydan okuyan devasa kalede gün boyu tarih tüneline yolculuk yapan konuklarımız müzeler haftasına coşku dolu bir başlangıç yaptılar. Müze Dostları Derneği başkan ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, Yavuzeli kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Gaziantep Kültür ve Turizm İl müdürü Salih Efiloğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Eğitim ve Kültür Müdürü Sema Marangoz, Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji bölümü öğrencileri, kültür dostları ve basının katıldığı açılışla konuklar bölge zenginliklerine bir kez daha hayran oldular… Sürecek