NEREDEN NEREYE SAVRULDUK (2)
Basın bu çabaları gerçekten takdir eder ve köşelerinde geniş yer verirlerdi. Aktivitelerimizden sadece birini şöyle yazmışlardı:
Gaziantep Müze Dostları Derneği’nin Müzeler Haftası kapsamında düzenlediği okullar arası resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi. Öğrenciler ödüllerini, Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen törenle aldı.
Törene, Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, İl Kültür ve Turizm Müdürü Salih Efiloğlu, Müze Dostları Derneği Başkanı Ayşe Nur Yılmazer, dernek yöneticileri, yarışmaya katılan okulların öğrencileri, öğretmenleri, idarecileri ve aileleri katıldı.
Müze Dostları Derneği Başkanı Ayşe Nur Yılmazer, yaptığı konuşmada amaçlarının Türkiye’nin tarihini gelecek nesillere taşımak ve Türkiye’de tarih bilincini aşılamak olduğunu söyledi.
Yılmazer, “Bu tür yarışmalarla çocuklarımıza tarih ve kültürel mirasın değerini anlatıp, tarihe sahip çıkmalarını hedeflemekteyiz” dedi.
Konuşmaların ardından dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Hakan Altıner’in yönettiği “Haldun Dormen’in de baş rol oynadığı Moliere’in
Kibarlık Budalası oyununda tüm sanat severleri buluşturduk…
“Şiir ve Şarkılarla Atatürk” temalı Esin Afşar konseri çok başarılıydı.
1993-2009 yıllarında Gaziantep Müzesinde çok başarılı ve özverili görevler yapmış olan arkeolog Mehmet Onal’a düzenlenen özel gecede bir başarı şilti takdim edildi.
Müze Dostları Derneğimiz ve T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi iş birliği ile, mimarlık bölümü son sınıf öğrencilerinin 2008-2009 Bahar yarı yılı diploma projesi kapsamında “Gaziantep Çocuk Oyunları Müzesi ve Oyunevi” proje çalışması yapılması kararı alındı. Üniversite yetkililerinin önderliğinde Gazi kentimizde 27 Şubat-01 Mart 2009 tarihleri arasında ağırladığımız 36 konuğumuz bölgede incelemeler yaptılar, Gazikent dokumuzu tanıdılar ve projelerini hazırlamak üzere uzun soluklu bir çalışmaya başladılar. Dönem sonu olan haziran ayında bu projelerden T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü yetkilileri tarafından sergilenmeye değer bulunan eserler de aynı tarihlerde Gazi kentimizde halkımızla buluşturuldu.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Bahriye Üçok sergi salonunda duayen mimar Sayın Şahap Güneyligil’in yaptığı görkemli bir açılış kokteyliyle Gaziantep Kültür dostlarıyla buluştu.
Bir hafta boyunca sergilenen ve 27 Haziran’da sona ermesi planlanan sergiye özellikle mimarların, sivil toplum örgütlerinin, kültür dostlarının ve basının ilgisi büyük oldu. Gazetelerin baş sayfalarında çok geniş olarak yer alan bu sergi için Sankopark Halkla İlişkiler bölümü yöneticilerinden aldığımız özel davet üzerine sergi bu kez Sankopark Alışveriş Merkezi 3. kat Kültür Salonunda yeniden teşhire sunuldu.
Projemize destek veren T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim görevlisi sayın Nihat Yılmazer’e, duayen mimarımız sayın Şahap Güneyligil’e ve genç mimarlarımıza bölgemize verdikleri bu değer ve kattıkları güzellikler için ömür boyu Gaziantep ve Müze dostu özel ödülü şilti takdim edildi. Başta, yapılan özel bir kokteyl ve törenle şiltlerini alan konuklarımız: Şahap Güneyligil, Nihat Yılmazer, Gözde Değer, Şeraye Buse Dirini, Şükran Saçu, Fatma Altundaş, Muhammed S. Uyar, Murat Bülbül, Fulya Ermiş, Arzu Olgun’a olmak üzere T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi yetkilileri, genç mimarlarımız, projeye destek veren tüm sponsorlarımız kent kültüründe çok değerli izler bıraktılar.
Müze Dostları Derneği’mizin yönetim kurulu üyeleri, konuklarımıza Tilmen Höyük’ü tanıttı. Özellikle gün batımının muhteşem renklerle yıkadığı Tilmen Höyük gerçekten bir arkeoloji şaheseri olduğunu kanıtladı. lk fırsatta daha kalabalık gruplarla Tilmen Höyük’te buluşmak umuduyla ve aklımız Tilmen’de kalarak gezimizi noktaladık.
Müze Dostlarından oluşan grupla, St. Petros Kilisesi’nin büyülü atmosferinde buluştuk. Eylem Arıca-Keman, Yelda Özgen-Viyolonsel, Ebru Ayata-Piyano dan oluşan Trio Fem’in muhteşem dinletisiyle çok zevkli bir gece yaşadık. GBB-Ömer Ersoy Kültür Merkezi adıyla hizmet veren tarihi mekanın akustiği, ambiansı bizleri gerçekten büyüledi. Bu harikulade ortamda dinlediğimiz rüya gibi Cesar Franck, İlhan Baran ve Astor Piazzolla yorumuyla gerçekten kendimizden geçtik. Müze Dostları Derneği yönetim kurulu olarak dinletiden sonraki sabah Trio Fem mensuplarına geleneksel katmerimizi ikram ettik. Daha sonra da konuklarımıza Gaziantep Arkeoloji Müzemizi tanıttık. Yönetim Kurulu üyemiz arkeolog Selahattin Köroğlu’nun muhteşem ev sahipliğinde tanıdıkları Zeugma ile bu kez kendilerinden geçme sırası onlardaydı. Konuklarımız Gaziantep’e en kısa sürede yeniden geleceklerini söyleyerek sevgiyle ve hayranlıkla ayrıldılar.
Pazar günü yaptığımız bahar kahvaltımızda, Gaziantep’in ticari tarihinde önemli bir yer tutan tarihi Yemiş Han ‘da tüm müze dostlarımızı buluşturduk.
Türkiye’nin tarihsel, kültürel, dinsel mirasının korunması, kaçırılan eserlerin ülkemize yeniden kazandırılması konusunda başarılı çalışmalarıyla Müze Dostlarının kahramanı olan konuk konuşmacımız araştırmacı yazar Sayın Özgen Acar'ın "Şarap sanat yarattı " konulu söyleşisi inanılmaz güzeldi. Daha sonra St. Bedros Kilisesi’nin bahçesinde verdiğimiz kokteyl partide konu elbette hep Gaziantep’in arkeolojik zenginliği ve bunu müzeleriyle dünyaya göstermesindeki başarılarıydı.
“Kurtuluşun ikinci gazisi: Gaziantep şehir turu” isimli sosyal projede, Müze Dostları Derneği, Görme Engelliler Okulunun öğrenci ve öğretmenlerinden oluşan 42 kişilik bir grubu ağırladı. Konuklarımız kültürel varlıklarımızı önemsememizin ne kadar ciddiye alınması gereken bir görev olduğunu biz görenlere öğrettiler. Ayrıca güzel bir beratla bizi onurlandırdılar.
24 aylık sürede ortaya çıkarabildiğimiz, emek ve sevgimizle yoğurduğumuz aktivitelerimizde temel prensibimiz “Bizden önceki yönetim kurullarımızın ve başkanlarımızın emek vererek ortaya çıkardıkları aktivitelerin korunması, kollanması, yarım kalmış aktivitelerin desteklenerek bitirilmesi, “ben” değil “biz” diyerek ortak başarı yaratıp içtenlikle gururunu paylaşmak olmuştu.
Derneğimizle özdeşleşen kültür gezileri, geleneksel kahvaltı, başarılı öğrencilerimizi ödüllendirmenin yanında özellikle Gaziantep’in tanıtımı, etnografya ve kültürünün ön plana çıkarılması gibi 2007-2009 yılının temel programına paralel ve geniş katılımlı çalışmalarımızı memleket sevdasından aldığımız destekle ve sevgiyle hep birlikte yaptık.
Yerel kültürel kimlik, bölgesel ve ülkesel turizm değerlerimizin korunması, kollanması, gün ışığına çıkarılması ve kültürle dopdolu çalışmalar herkes için aranan, özlenen, geniş katılımlı sıradan çabalardı.
Bugün ne yazık ki bu aktivitelerin yanından bile geçilmiyor.
Ucube eğitim sistemleriyle, beceriksiz ekonomilerle, sadece çıkar sağlamaya kodlanmış insanlarla sadece fiziki olarak yoksullaşmıyoruz, ruhen de yok oluyoruz.