7524 SAYILI (TORBA) KANUNLA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

YAYINLAMA: 22 Ağustos 2024 / 00.00 | GÜNCELLEME: 21 Ağustos 2024 / 10.36

Bir süredir gündemde olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in getirdiği Yeni Vergi düzenlemelerini içeren 7524 Sayılı Kanun, 2 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Yasa tasarısı gündeme geldiğinde;

Bazı vergi istisnalarının kaldırılacağı belirtilmişken, yasada önemli bir istisna kaldırımı yer almamıştır.

Bu neviden bazı istisnalar düşüldükten sonra tüm Kurumlar Vergisi mükelleflerine asgari kurumlar vergisi getirilmiştir.

Verginin tabana yayılması ve mevcut mükelleflerin dışında kalan kesimin de vergilenmesi amaçlar arasında sayılmışken bu konuda da bir yenilik gözlenmemiştir. Örnek olarak Basit Usul mükelleflerinin gerçek mükellef yapılması sağlanmamıştır. Gayrımenkullerden yeni vergi alınması yönünde bir düzenleme olmamıştır.

Son yıllarda Yurt dışı seyahatlerde Yüzde Otuz civarında bir artış olduğu ve 150 TL. olan Yurt Dışı Çıkış harcının 1.500 ile 3.000 TL. arasında artırılması şeklinde görüşler medyada yer almıştır. Esasen Yurt dışı Şengen v.s. vizesi için 80-90 EURO civarında (Yaklaşık 3.000.- TL.) Vize ücreti ödenmektedir. Burada Yurtdışına vize için 3.000.- TL. ve daha fazla ücret ödendiği halde kendi Maliyemize ödenen harç için 1.500 TL. harç fazla görülerek Yasada 500.-TL. olarak gerçekleşmiştir.

Beş Yıl Süreyle İndirilemeyen KDV’nin İndirim Hesabından Çıkartılarak Özel Bir Hesaba Alınması ve Gider Olarak Dikkate Alınması konusunda düzenlemeye gidilmiş ve İndirilemeyen bu KDV’nin Vergi İncelemesi sonucunda Gider olarak yazılabilmesine imkan sağlanmıştır. Bu düzenleme sonucunda düzenleme ölü doğmuştur. Bu enflasyonist ortamda 5 yıl indirilemeyen KDV. ni Özel hesaba alıp vergi incelemesiyle giderleştirmek uygulamada karşılığı olmayacak bir düzenleme demektir. Üstelik bu düzenlemenin yürürlük tarihi 01.01.2030 olarak belirlenmiştir.

 Oysa bu konuda Vergi incelemesi her zaman mümkün olması sebebiyle “DİLEYEN MÜKELLEFLERİN 2025 YILI SONUNDA DEVREDEN KDV.Nİ İHTİYARİ OLARAK GİDERLERLEŞTİRMELERİNE İMKAN VERİLEBİLSE İDİ BU KONU ÇOK SERİ BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜLÜRDÜ.” Yine Vergi incelemesinde fark bulunduğu takdirde gerekli müeyyideler uygulanması mümkündür.

KDV İadelerindeki Esas Usulün Vergi İncelemesi Olarak Belirlenmesi konusunda düzenlemede “Bu Kanunun 21 inci maddesi ile Katma Değer Vergisi Kanununun “Yetki” başlıklı 36’ncı maddesinde yapılan değişiklikle, KDV iadelerindeki esas usul, vergi incelemesi olarak belirlenmektedir.”

7524 SAYILI (TORBA) KANUNLA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *