Madde Nedir?

YAYINLAMA: 09 Temmuz 2025 / 00.00 | GÜNCELLEME: 08 Temmuz 2025 / 18.26

Uzayda yer kaplayan, hacmi ve kütlesi olan, tanecikli yapısı olan ve beş duyu ile algıladığımız şey maddedir.

Dilimize kültür coğrafyamız olan Fars dilinden geçmiştir ve anlamı ahşap hammaddesi, odun-tomruktur.

Tomruk-odun madde neden oluşmuştur? Dünyanın döngüsünden, zilleri toprağın derinliklerinde ucu ise güneşe uzanan ağaçtan kopartılarak tomruk-odun haline getirilmiş şey madde

İnsan madde midir? Hayır insan maddelerden oluşan bir canlıdır. Tıpkı odun ve ağaç ilişkisi gibidir. İnsanı da insanlık özelliklerinden ve doğasından kopartırsan odunlaşır maddeleşir.

Dünyamız, doğa canlı bir organizma olarak evren içinde var olmuş ve bu varoluş içinde insan tanımlayan sorgulayan olarak bu varoluşu anlamaya ve anlatmaya çalışmaktadır. Tüm kültür ve medeniyetin, bilim ve teknolojinin altında bu gerçek yatmaktadır.

Mana Nedir?

Sözlüklerde Arapça düşündürdü, kaygılandırdı anlamında olduğu söylense de mana kelimesinin üst anlamı men’e ait menden (insandan) doğan düşünce anlamındadır. Tanrıya ait güzel isimlerden birisidir mana.

Anlam kattığımız her şey manadır. Neye ne ile anlam katabiliriz? Her şeye, her şeyle… Kattığımız anlamlar bizi var eder. Mesela onlarca çeşit maddeyi ve ateşi bir araya getirip bir yemek yapacağız burada henüz mana katmadık. Tatlı olmuş, tuzlu olmuş, şusu eksik şusu fazla olmuş işte kattığımız mana. Aynı yemeği yiyenler de yaş, coğrafya ve kültür konumuna göre farklı manalar katarlar. Yani müspet veya menfi olarak sonsuz mana katabiliriz. Yemeği kabul edip sevgiyle yediğimizde verilen manaların ve maddenin kaynağı kendimiz oluruz. Yani bireysel kimliklerimiz ile bir yerde madde iken düşünce dünyamız ile manayız maddeyi manaya manayı maddeye dönüştüreniz.

Mana verene mana kattığımızda ne olur? O insanın madde ile olan bağlantısını görürüz. Yani insan maddeden oluşan bir manadır. Newton Fiziği ile ölçtüğümüzde zaman ve mekânla sınırlı bir madde yığını iken kuantum fiziği ile baktığımızda zaman ve mekân üstü enerjidir. Enerji üç hal üzere görünür diyen enerji kaç hal üzere varlık gösterir hesap eden gelsin.

Manayı nasıl katabiliriz? Varlıkla ilişkimiz kavramlarla sağlamaktayız. Mesela dikme eylemini yapana diken demişiz ve onun elimize batması ile de diken battı diyoruz. Bundan dikme aygıtının sert ve sivri bir nesne olduğunu biliyoruz doğadaki sivri bir nesneyi veya maddeden elde ettiğimiz bir iğne olan kültürel yaşamımızı diken gibi kavramı ile başka boyutlara da taşıyabiliyoruz. Bu eylemlerin hepsini yapmasak bile bilir miyiz? Mesela birisine sözleri diken gibi batıyor diyoruz. Bu batma eylemi nerden geliyor, kimde vücut buluyor ve kime batıyor veya aynı söz bir başkasına batmadığı gibi hoşuna geliyor?  İnsan olarak tanımlanandaki nitelik ve niceliğe dikkat çekmek istiyorum.

İnsan nasıl oldu? İnsanı beden ve ruh birliği olarak da tanımlayabiliriz. Bedeni-maddesi ile doğanın diğer hayvanlar gibi evrensel varoluş içinde değişim ve dönüşümlü bir parçası. Onu insan yapan madde, cisim ve biyolojik alt yapıyı kendinde huy ve davranış olarak mevcuda getirdiğinde insan doğmaktadır. Yoksa diğer varlıklar gibi bir nesne.

Animizm denilen doğaya ruh atfetmek ve o ruha ermek, o ruhun kendinde işlediğinin idrakine gelerek atfettiklerini yiyip kendi ederek düşün ve eylem kapasitesini genişletmekle binlerce ton ağırlığındaki demirleri suda ve havada yüzdüren, maddeyi işleyerek ses ve görüntüyü hareketli olarak nakleden, denizin ve yerin derinliklerinde, maddenin içinde atom altı parçacıklar içinde araştırma yapıp kullanımımıza sokan, başka gezegenlere yol alan, kişidir insan.

Bu insan aynı zamanda cisimlerin ve biyolojinin huylarını içselleştirerek altın gibi kalbi, demir gibi sert, yılan gibi sokucu, kurt gibi parçalayıcı, tavşan gibi ürkek, …vd. olumlu ve olumsuz hasletleri mana dünyasına taşıyıp roman, şiir, söz olarak var edip kültür dünyasının canlı temsilcisi olandır.

İnsan ve maddeye bu bağlamda baktığımızda her şeye ölçü koyan, tanımlayan kendi tanımında donup kalan, işleyip işletip şekil ve mana katan olduğu, insanın maddeden maddenin de insandan ayrı bir varlığı olmadığı anlaşılmaktadır.

Madde Nedir?
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *