Eskişehir

YAYINLAMA: 21 Temmuz 2025 / 00.00 | GÜNCELLEME: 20 Temmuz 2025 / 17.05

Anadolu’nun ortasında, adeta bir Avrupa şehri havası taşıyan Eskişehir; restore edilmiş Odunpazarı evleri, müzeleri, parkları ve Porsuk Nehri çevresiyle adeta bir açık hava müzesi gibidir. Aynı zamanda bünyesinde bulunan Anadolu Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi sayesinde tam anlamıyla bir öğrenci kentidir.

Eskişehir’i bir kültür ve yaşam kentine dönüştüren Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’den öğrenecek çok şeyi olan yerel yöneticiler, onun vizyonunu örnek almalı.

 

Eskişehir’de Gezilecek Yerler

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Bu müzede kendinizi adeta bir tarih galerisinde gibi hissedeceksiniz. Atatürk’ten Mevlana’ya, Barış Manço’dan Zeki Müren’e kadar birçok tanıdık yüzü balmumu heykellerle görmek mümkün. Heykeller o kadar gerçekçi ki, sanki birazdan konuşacaklar gibi.

Kurşunlu Külliyesi

16. yüzyıldan kalma bu külliye, Osmanlı’nın klasik mimarisini yansıtır. İçerisinde cami, medrese ve el sanatları çarşısı bulunur. Küçük el işçiliği atölyeleri de burada yer alır.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Kurşunlu Külliyesi’nin hemen karşısında bulunan bu çarşı, özellikle lületaşından yapılan el işi ürünlerle ünlüdür. Lületaşından yapılmış pipolar, kolyeler ve çeşitli figürler oldukça dikkat çekicidir.

Odunpazarı ve Müzeleri

Restore edilmiş tarihi konakları, pastel renklere boyanmış evleri ve sokak sanatıyla Odunpazarı bölgesi farklı bir atmosfere sahiptir. Ancak asıl zenginlik, burada bulunan tematik müzelerde saklıdır. Mutlaka görülmesi gereken bazı müzeler şunlardır:

Odunpazarı Modern Müze (OMM), Lületaşı Müzesi, Cam Sanatları Müzesi, Kurtuluş Müzesi

İmren Erken Oya ve El Sanatları Müzesi, Hamam Müzesi, ETİ Arkeoloji Müzesi, Ahşap Eserler Müzesi, Kırım Tatar Müzesi, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi, Eskişehir Ticaret ve Sanayi (ETO) Müzesi, Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi, Yeşil Efendi Konağı-Atatürk ile Bir Gün Müzesi, Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi, Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Müzesi ve Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi

Devrim Arabaları Müzesi

3 Mart 2018’de Tülomsaş Müzesi olarak açılmış olan bu müzede, Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrim’in üretim süreci ve hikayesi sergilenmektedir.

Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı

Büyük bir alana yayılan bu parkta masal şatosu, korsan gemisi, hayvanat bahçesi ve bilim merkezi gibi birçok eğlenceli alan yer alır. Özellikle çocuklu aileler için keyifli bir destinasyondur.

 

Haller Gençlik Merkezi

1930–1990 yılları arasında sebze ve meyve hali olarak kullanılan bu bina, 2000–2001 yıllarında dönemin belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen’in girişimiyle restore edilerek bir gençlik merkezi haline getirilmiştir.

Üst kat: Şehir Tiyatrosu, sergi salonları, kitabevi, ressam atölyesi ve nikah salonu

Alt kat: Kafeler, büfeler, hediyelik eşya dükkânları ve meşhur muhallebici

Porsuk Nehri

Eskişehir’in simgelerinden biri olan Porsuk Nehri, gondol turlarıyla adeta bir Venedik havası sunar. Nehrin üzerinde İki Eylül, Cengiz Topel ve İsmet İnönü gibi önemli caddeleri birbirine bağlayan köprüler bulunur.

Toplamda 20'den fazla köprü, farklı dönemlerde inşa edilmiş olup her biri farklı renkte ve çevresiyle uyumlu tasarıma sahiptir.

Heykeller

Porsuk Nehri kenarında yer alan birçok heykel sadece görsel güzellik değil, aynı zamanda toplumsal mesaj da taşır:

Balıkçı Heykeli, Çekirdek Çitleyen Eşek Heykeli, Köylü Adam Heykeli, Kadınlar Dedikodu Yapıyor Heykeli ve Ali İsmail Korkmaz Heykeli

Lezzet Durakları: Balaban Kebabı ve Çibörek

Eskişehir mutfağının iki vazgeçilmezi olan Balaban Kebabı ve Çibörek’i tatmadan şehirden ayrılmayın!

 

Eskişehir
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *