ANASAYFA arrow right Yaşam

Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye 2020 yılında 660 bin ton plastik atık gönderildi

Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye 2020 yılında 660 bin ton plastik atık gönderildi
YAYINLAMA: 05 Haziran 2023 / 20.42
GÜNCELLEME: 05 Haziran 2023 / 20.43
Greenpeace’nin verilerine göre, Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye 2020 yılında tam 660 bin ton plastik atık gönderildi.

Birleşmiş Milletler (BM), çevre sorunları hakkında farkındalık yaratmak amacıyla, 1972 yılında İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen Çevre Konferansı'nda aldığı kararla, 5 Haziran'ı "Dünya Çevre Günü" kabul etti.
Her yıl farklı bir tema ve sloganın seçildiği Dünya Çevre Günü kapsamında bu yılki etkinlikler "plastik kirliliğine çözümler" (solutions to plastic pollution) teması ve "plastik kirliliğine son ver" (beat plastic pollution) sloganıyla gerçekleştiriliyor.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve Halk Sağlığı Kolu, "Dünya Çevre Günü"ne özel yayımladığı açıklamada, plastik atıkların çevre ve halk sağlığına etkilerine dikkat çekerek söz konusu atıkların ithalinin bir an önce yasaklanması gerektiğini belirtti.

Polietilen atıklar

TTB'nin açıklaması özetle şöyle: "Türkiye'ye de her yıl daha da artan miktarda merkez kapitalist ülkelerin plastik atıkları giriyor. Greenpeace'nin verilerine göre, Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye 2020 yılında tam 660 bin ton plastik atık gönderildi. Bu rakam 2004'ten bu yana yıllık bazda tam 196 kat artışa denk geliyor ve ülkemize giren plastik atıkların önemli bir bölümü ambalaj yapımında kullanılan polietilen atıklar. Üstelik polietilenin üretimi OECD'nin tahminlerine göre 2060 yılına gelindiğinde daha da artacak.
"Plastikler küçükten büyüğe doğru; nanoplastik (1nm-1µm), mikroplastik (1µm-1 mm), mezoplastik (1mm–1 cm) ve makroplastik ( ≥1 cm) olarak sınıflandırılıyor. Doğaya, denizlere yasadışı yollarla bırakılan plastik atıklar meteorolojik ve iklimsel olayların etkisi ile parçalanarak mikro ve nanoplastiklere dönüşüyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *