ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

7 Ayda 194,2 milyon dolarlık makina halısı ihraç edildi

7 Ayda 194,2 milyon dolarlık makina halısı ihraç edildi
YAYINLAMA: 07 Nisan 2025 / 10.17
GÜNCELLEME: 07 Nisan 2025 / 10.17

Halı sektörü Belçika’nın birincilik koltuğunu sarsıyor

İhracattaki tırmanışını sürdüren Türk halı sektörü, dünya ihracatında Belçika'nın birincilik koltuğunu sarsmaya başladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisinin verilerine göre, ülke ihracatının ana kalemini oluşturan sanayi sektöründe Temmuz ayı ihracatı yüzde 1.1 gerilemesine karşın, sanayi sektörleri arasında en büyük ihracat artışı yüzde 23.9 ile halıda görüldü.

Halı ihracatı Temmuz ayında 45 milyon 847 bin dolar, Ocak-Temmuz döneminde toplam 337 milyon 518 bin dolar oldu. Halı ihracatının merkezi Gaziantep'ten ise 7 ayda yüzde 34.30 artışla 194.2 milyon dolarlık makina halısı yurt dışına satıldı.

Başlıca ihracat pazarları ABD ve AB ülkelerinin yanı sıra Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Romanya, Suudi Arabistan, Rusya, Polonya, Ukrayna, Irak, Tacikistan ve İsrail'e halı satan Türkiye, dünya halı ihracatında Belçika'nın tahtına oturmaya hazırlanıyor.

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı Suat Terzioğlu, Türkiye'nin son 10 yılda makina halısında dünyada ciddi bir gelişme yaşarken, el halısında ise işçiliğin ucuz olduğu Hindistan, Çin, İran gibi ülkeler karşısında rekabet şansının yok olduğunu belirtti. Terzioğlu, başta Gaziantep olmak üzere makina halıda ciddi yatırımlar yapıldığını, teknolojiye önem verildiğini ifade ederek, "Makina halısında maliyetin rakibimizde yüksek olmasına karşın Türkiye'de daha uygun olması ciddi avantaj sağladı. Makina halısında yıllık 150 milyon dolar ihracattan 500 milyon dolar seviyesine gelindi" diye konuştu.

Gaziantep halı sektöründe de dünya markası

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri yetkilileri, gerek iplik olarak altyapı, gerekse yan sanayi açısından Türkiye'nin en önde gelen halı üretim merkezinin Gaziantep olduğunu ifade ederek, Gaziantep'in halı sektöründe de dünya markası olduğunu söyledi. Yetkililer, "İlde yatırım yapan büyük firmalarımız var. Sektör daha da ileri gidecek. Gaziantep dün ya liderliğine oynuyor" diye konuştu. Ticaret Odası Halı, Kilim, Battaniye İmalat ve İhracatçıları Grubu Başkanı Beşir Demircioğlu ise, halı ihracatının yüzde 80'inin yapıldığı Gaziantep'te 400'e yakın makina bulunduğu nu, her makinanın 1 milyon dolara yakın olduğunu kaydetti. Sektörde planlı yatırım yapılması gereğine işaret eden Demircioğlu, "2006 sonunda Gaziantep'te makina halısı üretiminin 1 milyar doları bulabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *