Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Gaziantep Şubesi'nce yaptırılan ve yıllık 100 bin YTL (100 milyar TL) bedelle 49 yıllığına Gaziantep Üniversitesi'ne kiralanan Onkoloji Hastanesi'nin Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından ruhsat verilen ilk hastane olduğu bildirildi.
1 Milyon YTL daha harcanacak Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Müslüm Atabey, Türkiye Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Gaziantep Şubesi tarafından yapımına 1999 yılında başlanan bölge Onkoloji Hastanesi'nin inşaat çalışmasının hızla devam ettiğini söyledi. 90 Yataklı hastane inşaatının Haziran ayında tamamlanacağını ve hizmete alınacağını belirten Atabey, "Hastane inşaatı tüm hızıyla sürüyor. İnşaatın yapımı için şu ana kadar 2005 yılı birim fiyatlarına göre 7.5 milyon YTL harcanmış. Bu yıl da yaklaşık 1 milyon YTL harcanması bekleniyor" dedi.
Fiziki gerçekleşme oranı yüzde 85
Hastane inşaatını yurt dışında hazırlanan projeye göre yaptıklarını, proje üzerinde ciddi bir tadilata gidilmediğini belirten Atabey, şöyle konuştu: "Ancak inşaat çalışmaları tamamlandığında, bazı küçük çaplı değişiklikler yapılabilecek. Bu değişiklikler de üniversite öğretim üyelerinin talebi doğrultusunda yapılabilir. İnşaat çalışmalarında şu andaki fiziki gerçekleşme oranımız yüzde 85. Müteahhit firma hastane inşaatını verilen sürede bitirmeyi hedefliyor. Çalışmalar aralıksız sürüyor." Atabey, Onkoloji Hastanesi'nin tamamlandığında TAEK tarafından radyasyon güvenliği ruhsatı verilen Türkiye'nin ilk hastanesi olacağını sözlerine ekledi.
İlk ruhsatlı kanser hastanesi
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Gaziantep Şube Başkanı Dr. Alaattin Demircan ise GAZÜ'ye devredilen onkoloji hastanesinin hizmete girdiğinde Türkiye'nin ilk ruhsatlı kanser hastanesi olacağını belirtti. Hastanenin yapımına başladıklarında TAEK yetkililerinin inşaatın yapımı için kendilerinden ruhsat almadıkları gerekçesiyle çalışmaları durdurmak istediklerini anlatan Demircan, şunları söyledi: "Hastanenin temelini attıktan kısa bir süre sonra TAEK yetkilileri inşaatın yapımı için kendilerinden ruhsat alınmadığını belirtip inşaatın yapımını durdurdular. Biz de bu gelişmeler üzerine TAEK'e başvurup ruhsat istedik. Hazırladığımız proje TAEK'nin mimar ve mühendislik standartlarına göre yeniden hazırlanıp tarafımıza iade edildi. Bizde çalışmalara bu standartlarda yeniden başladık. Hastanenin içi ve dışındaki duvar kalınlıkları, odalar TAEK'in ölçü ve standartlarına göre yapıldı. Haziran ayında bitirilmesi planlanan hastanemiz Türkiye'nin ilk ruhsatlı kanser has- tanesi olacak." Demircan, Türkiye'nin değişik kentlerinde bulunan kanser hastanelerinin daha önceki yıllarda yapıldığı için TAEK'den ruhsat alınmadan inşa edildiğini, bu nedenle Gaziantep Bölge Onkoloji Hastanesi'nin dünya standartlarındaki ilk ruhsatlı kanser hastanesi olma özelliği taşıdığını kaydetti.