ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Değişim diye gittiler yine değiştiremediler

Değişim diye gittiler yine değiştiremediler
YAYINLAMA: 25 Ağustos 2024 / 15.27
GÜNCELLEME: 25 Ağustos 2024 / 15.27

CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyeliği için Gaziantep'ten Esat Kaya Turgay önerildi

Baykal'ı seven sevmeyen tüm delegelerin gönlünde yatan aslan "değişimden" yanaydı. Açık açık Baykal'ı destekleyeceğini söyleyenler bile son ana kadar "değişim" umudunu yitirmedi. Ama, sonuçta CHP'de hiçbir şey değişmedi. Olaylı CHP kurultayının ardından, partiden kopmalar olacağı ifade edilirken, Gaziantepli delegeler ciddi anlamda kopma ve ayrışmalar olmayacağını, bu konuda mevcut yönetimin kucaklayıcı olması gerektiğini söyledi.

Kurultay Delegesi Ağyüz, Genel Başkanı Deniz Baykal'ın eskisinden daha ciddi bir sorumluluk altında bulunduğunu, kendini sorgulayıp iletişim konusundaki sıkıntıları gidermesi gerektiğini belirtti. Esat Kaya Turgay, kasıtlı olarak partiye girenlerin kucaklanmasının beklenemeyeceğini söylerken, Hasan Öztürkmen, sonuca saygı duyulması, muhalif de olsa partisi için çalışmaya devam edeceğini ifade etti.

Saldırgan tavrından dolayı delegenin güvenini alamadı

Kurultayın çok gergin bir ortamda geçtiğini, özellikle genel başkan adaylarının ortamı geren konuşmalarının siyaseten yanlış olduğunu ifade eden Ağyüz, "Kurultay ortamı çok çirkin görüntülere sahne oldu. Özellikle genel başkan adaylarının salonu geren tavırları siyaseten yanlıştı. Çok gergin bir hava vardı. Özellikle Mustafa Sarıgül, beklenen performansı ve siyasetçi çizgisini ortaya koyamadı. Kavgacı ve saldırgan tavrı yüzünden delegenin güvenini kazanamadı" diye konuştu.

Kararsızların oyunu kongre ortamı belirledi

Ağyüz, salona girene kadar 160'a yakın kararsız delege bulunduğunu, ancak Sarıgül'ün salon içindeki kavgacı tutumundan dolayı bu delegelerin oylarını alamadığını söylerken, "Çok boşluk vardı. Kurultay salonuna girinceye kadar 160'a yakın tarafsız oy vardı. Bunları etkileyemedi, tarafsız oyların büyük kısmı siyasi çizgisi belli, açık ve net tavrıyla Deniz Baykal'a gitti. Salona gelinceye kadar ben de tedirgindim, ancak salona girince Baykal'a oy verdim" dedi.

CHP beklenen değişim sağlamak zorunda

CHP Genel Başkanı Baykal'ın politik, kamuoyuna yaklaşım ve kadro değişikliği konusunda yenileşmeye gitmesi gerektiğini, bu yenileşmenin sağlanması durumunda kurultaydan bir sonuç çıkarılmış olabileceğini ifade ederken de "CHP'nin bundan sonraki aşamalardaki tavrının çok önemli olduğunu, mevcut yönetimin beklenen performansı göstermesinin parti örgütü ve kamuoyuna karşı zorunluluk olduğunu dile getirdi. Ağyüz, "Bundan sonraki aşama CHP için çok önemli. Beklenen performansı, parti örgütü ve kamuoyuna karşı göstermek zorunda. Beklenen değişimi sağlamak zorunda. Baykal çok büyük bir sorumluluk altına girdi" şeklinde açıklama yaptı.

Eksiklikler ve aksaklıklar tespit edilmeli

Ağyüz, "Parlamenter ağırlığı Deniz Baykal'ın yanında, bu anlamda büyük kopmaların olacağını sanmıyorum. Fakat bireysel bazda kopmalar olabilir. Tüm bu yaşananların ardından Baykal ve parti yönetiminin nerede yanlış yapıldı, bu noktaya nasıl gelindi, kamuoyuyla ilişkiler ne düzeyde bunları sorgulayıp gözden geçirmeli. Parti tabanı ile bütünleşme ve tabanın sesini dinleme konusunda duyarlı olmalı ve bir an önce eksiklikleri giderme noktasında ciddi adım atmalı. Kaybedilecek zaman yok" dedi.

CHP'nin geçmişine ve geleneklerine yakışmadı

Gergin geçen CHP kurultayının CHP'nin geçmişi ve geleneklerine yakışmadığını ifade eden Hasan Öztürkmen, kurultay salonunda yaşananlar CHP’nin geçmişi ve geleneklerine yakışmayan bir durumdu. Bu gerginlikte yanlı olan bir divan ve genel başkanın tahrik edici konuşmalarının da etkisi oldu. Tüm bunlara rağmen çıkan sonuca saygı duyacağız. Partimizin bundan sonra daha ileriye gitmesi için çalışacağız" dedi.

Örgütün yarısı muhaliflerden oluşuyor

CHP'den kopmaların CHP'nin yönetiminin tutumuna bağlı olduğunu, parti yönetiminin muhalifleri kucaklayan bir tutum sergilemesi durumunda kopma olmayacağına inandığını söyleyen Öztürkmen, "Yeni yönetim kucaklayıcı olması durumunda muhalefet de kopmalara meydan vermez. Doğrusu budur. Parti yönetimi muhalefeti dışlayıcı tavır ve ihraç yollarına giderse, kırılmalara belki de ayrışmalara neden olur. Demokratik hakkını kullananlara hoşgörüyle yaklaşılması, onların eleştirilerinin dikkate alınması gerekir. Baykal yakını ve yandaşı, alınan oyları göz önünde bulundurduğunuzda örgütün yarısının muhalefete geçtiği görülüyor. Örgütün yarısı muhalefete geçmişse, bundan ders çıkarılması ve kendisine çeki düzen vermesi gerekiyor" diye konuştu. Öztürkmen, "Yapılması gereken, muhalif ve yandaş ayrımı yapmadan el birliğiyle çalışıp CHP'yi daha iyi noktalara taşımaktır" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *