Kitlelerin sağlığını tehdit eden sigara tüketiminin mücadele edilmesi gereken en önemli sorunlardan biri olduğu kaydedildi. Bugüne kadar sigara ile mücadelede önemli adımlar atılmış olmakla birlikte dünya genelinde sigara içen insan sayısının artmaya devam ettiği, son verilere göre dünyada 1.3 milyar kişinin sigara içtiği açıklandı.
Toraks Derneği Gaziantep Temsilciliği, Gaziantep -Kilis Tabip Odası ve Sağlık Müdürlüğü adına 31 Mayıs Sigarasız bir Dünya günü dolayısıyla açıklama yapan Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Kemal Bakır, dünyada bir yılda sigara tüketimi nedeniyle ölen insan sayısının 4.9 milyon olduğunu dile getirdi.
Sigara içenlerin yalnızca yüzde 15'i gelişmiş ülkelerde yaşıyor
Sigara içicilerinin sadece yüzde 15'inin zengin ülkelerde, yüzde 85'inin ise gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını belirten Bakır, "Bundan dolayı da, gelişmekte olan ülkeler tütün salgını tehlikesi ile karşı karşıyadır. Gelişmiş ülkeler- de sigara içme oranı düşmesine rağmen gelişmekte olan ülkelerde bu oran artmaktadır. Eğer böyle giderse gelecekte gelişmekte olan ülkelerin en büyük problemi tütün olacaktır. Dünya Bankası gelişmekte olan ülkelerin ekonomisinin önündeki en önemli engellerden birini tütün olarak saptamış ve bu ülkelere etkin bir tütün kontrol programına sahip olmaları gerekliliğini vurgulamıştır" dedi.
Her yıl 100 bin kişi ölüyor
"Türkiye'de yetişkin nüfusun yaklaşık yarısı sigara içmektedir" diyen Bakır," Ülkemizde sigara içen 17 milyon kişi günde 40 milyon doları, yılda ise 15 milyar doları sigaraya vermektedir. Bu 17 milyon kişinin 4 milyonu hayatından 7 yıl, 4 milyonu ise 22 yıl kaybederek ölecektir. Ülkemizde yaklaşık olarak her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmektedir.” dedi.