ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ekonomideki iyileşme inşaat sektörüne yansımıyor

Ekonomideki iyileşme inşaat sektörüne yansımıyor
YAYINLAMA: 17 Mayıs 2023 / 13.23
GÜNCELLEME: 17 Mayıs 2023 / 13.24
Enflasyondaki iyileşmenin inşaat sektöründeki girdi fiyatlarına beklenilen ölçüde yansımadığını belirten İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Serdar Uygur, “Enflasyonun daha aşağılara düşmesi beklentisi içindeyken, iyileşmenin sektörümüzdeki girdi fiyatlarına yansımaması, sektörün gerilemesine neden oldu” dedi.

Dünya piyasasındaki talep iç piyasaya olumsuz etki yaptı

Dünya piyasalarındaki talebin, iç piyasadaki fiyatları olumsuz yansıdığını, bununda önüne geçilemediğini söyleyen Uygur, “Çin’in demir ve çelik talebinden dolayı, mamul malzemelerde, hammadde ve hurdalarda fiyatlar %20 oranında arttı. Bu durum inşaat sektörünün %17 gerilemesine neden oldu. İnşaat sektöründe ne yazık ki gerileme kaydedildi” diye konuştu.

Uygur, ekonomideki iyileşmenin girdi fiyatlarına yansımamasının olumsuz bir etki olduğunu, ancak olumlu tarafın ise, yatırımcının oknut sektörüne yönelmesi ile görüldüğünü vurguladı.

Toplu konut kredileri verilmeli

İnşaat sektöründeki gerilemenin bir takım desteklerle durulabileceğini belirten Uygur, “Alınacak bir takım tedbir ve teşviklerle inşaat sektörü 2004 yılında beklenen seviyeye gelebilir. Müteahhit firmalara toplu konut kredileri verilmeli. Böylece sektörde hareketlilik olacaktır. Arsa üretimleri yapılabilir. Arsalar, emlakçıların ya da rantcıların eline geçeceğini buralar imar edilip yapı kooperatiflerine verilmeli. Sektörde, planlama, kredilendirme ve ana girdi malzemelerin de serbest piyasanın denetim yapılmalı. Çimento fabrikalarının bir çoğu özelleştirildi. Demir ve Çelik fabrikalarının bir bölümünde kısmen özelleştirme yapıldı, bu tamamlanmalı” şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *