ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ekonomistler ümitsiz, iş çevreleri ümitli

Ekonomistler ümitsiz, iş çevreleri ümitli
YAYINLAMA: 31 Temmuz 2022 / 17.10
GÜNCELLEME: 31 Temmuz 2022 / 17.10
Ekonomistler, Türkiye’nin kar yumağı gibi her geçen gün büyüyen 130 katrilyon borcunun ödenmesinin imkansız olduğu şeklinde görüş bildirirken, iş çevreleri iç borcun istikrarlı, güçlü ve tutarlı hükümetlerin iş başına gelmesiyle ödenebileceğini, ancak öncelikle hortumculara, talancılara izin verilmemesi, bunların kökünün kazanması gerektiğini vurguladı.

Yeminli Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akıl, Türkiye’nin biriken 130 katrilyon iç borcunun ödenmeyecek bir miktar olmadığını belirterek, “Mevcut şartlara göre elbette bu borcun ödenmesi çok zor. Ama öncelikle ülkede istikrarın olması için güven veren, tutarlı, sorunlara kalıcı çözümler getiren, güçlü bir hükümetin iş başında olması gerek. Eğer ülkede istikrar sağlanırsa, o zaman faizler otomatikman düşer. Her faiz düşüşü borç miktarını eksiltir. Ülkede bugün faizler yüzde 70 civarında seyrediyor, ama istikrar sağlanırsa bu 40- 50’ye kadar düşer, belki de daha aşağıya iner” dedi.

Türkiye gibi bir ülke için 130 katrilyonun ödenmeyecek bir borç olmadığını ifade eden Akıl şöyle konuştu: “Kaynaklarımızı boşa harcamayıp hortumculara yedirmezsek, ülkeyi karanlığa götürecek siyasilere izin vermezsek bu borçlar ödenir. Ülke o zaman istikrara kavuşur. Tüm bunların olabilmesi için seçmene önemli bir görev düşüyor. Erken genel seçimde hortumcuya, talancıya, çıkarcılara değil, ülkeyi iyi yönetebilecek, dürüst siyasetçilere oy verirse AB’yi gerçekten isteyen siyasilerin iktidar olmasını sağlarsa ülkede istikrar olur.”

Koyuncugil, “Türkiye üretim yapabilecek, dinamik, genç bir nüfusa sahip. Devlet, yatırım ve üretim yapmak, istihdam yaratmak isteyen sanayicinin önünü açmalı. Bürokratik engelleri ortadan kaldırmalı. Yabancı sermayenin önü açılmalı” dedi.

Yabancı sermaye çağırırken yerli sermayeyi kaybediyoruz Türkiye’de yaşanılan çarpıklığı da dile getiren Koyuncugil, “Bir yandan yabancı sermaye ülkeye davet ediliyor, diğer yanda kendi sermayedarlarımız yatırım yapmak için başka ülkelere gidiyor. O zaman ülkeyi yönetenlerin oturup düşünmesi gerek. Burada sıkıntı olduğunu görüp çözüm araması gerek. Yerli sermaye yabancı ülkeye gidiyor, devlet yabancı sermayeyi Türkiye’ye davet ediyor. Önce kendi sanayicimize sahip çıkmamız gerek. Yönetimler kesinlikle ehil ellere teslim edilmeli” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *