ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

En büyük zenginliğimiz kültürel ve tarihi mirastır

En büyük zenginliğimiz  kültürel ve tarihi mirastır
YAYINLAMA: 24 Haziran 2024 / 15.49
GÜNCELLEME: 24 Haziran 2024 / 15.49

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Tarihi Kentler Birliği ve Sokak Çocukları Sempozyumu'nun Gaziantep'te yapılmasının önemli olduğunu söyledi

 

AB'ye girerken en büyük zenginliğimizin tarihi ve kültürel mirasımız olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, "Kentimiz ve toplumumuz için son derece önemli bir değer arz eden dönemin kültürünü, yaşamını yansıtan tarihi binalar yeterince korunamadı. Oysa AB'ye girerken bizim en büyük zenginliğimiz tarihi ve kültürel mirasımızdır" dedi.

Her gün bir taşını çıkartıyorlar

Tarihi ve kültürel değerlere sahip mekanların yeterince öneminin bilinmemesinden dolayı her gün sayılarının azalığına dikkat çeken Güzelbey, "Gaziantep, tarihi ve kültürel mirası açısından son derece zengin ve şanslı bir il. Ancak bu tarihi yapıların korunması konusunda yeterli gayret gösterilmediğine tanık olmaktayız. Kullanılabilir durumdaki bir tarihi yapı, kısa süre içerisinde bilinçli ya da bilinçsiz olarak harabeye çevrilebiliyor. Buraları sit alanı ilan etseniz bile, kullanıcısı ya da sahibi, bir taş, bir taş daha çekerek oranın yok olmasına katkı sunuyor" diye konuştu.

Kağıt üzerinde 528 yapı var

Kayıtlı olarak kentimizde 528 sivil mimarlık örneği yapı bulunduğunu, ancak bunların birçoğunun yok olduğunu, ya da özellik kaybına uğradığını belirten Güzelbey. "528 Sivil mimarlık örneği yapı bulunmaktaydı, bunların pek çoğu bugün yok olmuş. Bir kısmı da halen dimdik ayakta ve kültürümüzü yansıtmaya devam ediyor. Fakat buralar amacının dışında sokak çocukları tarafından illegal olarak kullanılıyor şeklinde ifade etti.

Tarihi mekanlar sokak çocuklarını barındırıyor

Tarihi Kentler Birliği ve Sokak Çocukları Sempozyumu'nun ayrı konular olmasına rağmen kentimizde aynı hafta içinde gerçekleşmesinin çok anlamlı olduğunu, çünkü günümüzde sokak çocuklarıyla tarihi mekanların iç içe olduğuna dikkat çeken Güzelbey, "Şimdi burada hem Tarihi Kentler Birliği'nden hem de sokak çocuklarından söz etmemi yadırgayabilirsiniz. Fakat ben ikisinin iç içe olduğunu, düşünüyorum. Çünkü kentlerin tarihi ve kültürel yapıları da, sokak çocukları da tüm toplumu ilgilendiriyor. Ayrıca tarihi mekanların pek çoğu şimdilerde sokak çocuklarını barındırıyor. İşte bu nedenle tarihi yapıların korunması ve amacına uygun olarak kullanılmasını çok fazla önemsiyorum" diye konuştu.

Tarihi yapılar ile sokak çocukları iç içe

Sokak Çocukları Sempozyumu'nun birinci gününün çok kalabalık geçtiğini, toplumsal bir sorun olan sokak çocukları sorununa duyarlılığın kendisini memnun ettiğini belirten Güzelbey. "Sokak çocukları Gaziantep için olduğu kadar Türkiye için de son derece önemli bir sorun. TBMM'nin sokak çocuklarıyla ilgili komisyonunun 5 milletvekili yapılan toplantılara katıldı. Büyükşehir Belediyesi'nde salona sığmayan ilk toplantı oldu. Çünkü sokak çocukları sadece belediyeyi değil, tüm Gaziantep'i ve ülkeyi ilgilendirmektedir" dedi.

Tarihi Kentler Birliği Toplantısı kentin tanıtımı için yararlı oldu

Tarihi Kentler Birliği'nin son üyesi olmalarına rağmen toplantının Gaziantep'te yapılmasının kentin tanıtımı için önemli olduğunu belirten Güzelbey, "Tarihi Kentler Birliği ve Sokak çocukları Sempozyumu'nun Gaziantep’te yapılması kentimiz için büyük bir tanıtım olanağı sağladı. Tarihi Kentler Birliği Zirvesi için 74 belediye başkanı Gaziantep'e geldi. Tarihi Kentler Birliği'nin son üyesi olmamıza rağmen toplantının kentimizde yapılması son derece anlamlı oldu" diye konuştu.

Sorun, sadece rehabilite ile çözülmez

Sokak çocuklarının rehabilitasyonu için geniş kapsamlı bir rehabilitasyon merkezine ihtiyaç duyulduğunu, ancak sadece mevcut çocukların rehabilitesi ile sorunun çözülmeyeceğine dikkat çeken Güzelbey, "Rehabilitasyon merkezini tek başına düşünmek yeterli olmayacaktır. Rehabilitasyon merkezini diğer donatılarıyla birlikte en az 50 dönümlük bir alanda düşünmek lazım. Biz de sokak çocukları için düşündüğümüz tesisi 50-100 dönüm arasında projelendirmeyi istiyoruz. Bu konu için bir ünite kurduk ve burası için arayışlarımız sürüyor” dedi.

Hava kirliliğinin nedeni bilinçsiz kalorifer yakımı

Çevre kirliliği ve hava kirliliği sorununun önüne geçilmesi konusunda belediyelere büyük görev düştüğünü belirten Güzelbey. "Gaziantep'in çevre sorunu Gaziantep’te çözümlenmeli. Çevre II Müdürlüğü'nün Ankara'yla yazışması aylar alıyor. Tespitlerimize göre çevre kirliliğinin nedeni yüzde 25 kalorifer yakmayı bilmemekten kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kalorifer kullananları bilinçlendirmeyi kendimize ilke edindik. Eğitim verilmeden hizmet vermenin yeterli olmayacağını düşünüyoruz. Önce eğitim diyoruz. Kalorifer yakanları bilgilendirmek için kurslar düzenleyeceğiz" şeklinde açıklama yaptı.

Güzelbey, Cuma güne Turizm Bakanı Mumcu ile görüşecek

Gaziantep’in tarihi mekanlarının kente kazandırılması konusunda geçmişte ciddi çalışmalar olmadığını belirten Güzelbey. "Gaziantep'in geçmiş yıllarda iki turizm bakanı olmasına rağmen bir kalenin onarımı bile gerçekleştirilememiştir. Bu son derece üzücü bir durum. Kale çevresiyle ilgili bizim ciddi projelerimiz var. Fakat bunlar, şimdiye çoktan yapılması ve tamamlanması gereken çalışmalar olmalıydı. Cuma günü Turizm Bakanı ile randevum var bu konuyu da dile getirmeyi düşünüyorum dedi.

Zeugma’yla ilgili bir çalışmaları olup olmadığının şeklindeki bir soruya ise Güzelbey, "Zeugma'nın çalışmaları belediyenin değil, Valilik ve Kültür Bakanlığı'nın birlikte yapması gereken bir oluşum" şeklinde yanıt verdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *