ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

En çok kaçak eşya girişi Öncüpınar'dan yapılıyor

En çok kaçak eşya girişi Öncüpınar'dan yapılıyor
YAYINLAMA: 15 Ocak 2025 / 16.14
GÜNCELLEME: 15 Ocak 2025 / 16.14

2004 Yılı itibari ile gümrüklerde yapılan denetimlerde 59 olayda 5 trilyon 200 milyar değerinde kaçak eşya yakaladığını belirten Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Selahattin Aldemir, bu yılın ilk beş ayında 59 kaçak olayı yaşandığını, 1 trilyon 600 milyar değerinde kaçak eşya yakalandığını açıkladı.

Kaçak girişi en çok Öncüpınar'dan yapılıyor

Kaçak olaylarında artış olurken, kaçak eşya değerinde düşüş yaşandığını belirten Aldemir, kaçak girişlerinin özellikle Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan yapıldığını belirtti. Aldemir, "Genel olarak Karkamış ve Öncüpınar sınır kapısında yakaladığımız eşyalar çay, şeker, içki çeşitleri, sigara ve şimdilerde ise cep telefonudur. Gaziantep Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'ne bağlı Öncüpınar Gümrük Kapısı'ndan dan 29 Mayıs günü yurda giriş yapan sürücü M.D. idaresindeki bir firmaya ait otobüste yapılan mutat arama ve kontrol sonucunda aracın içerisinde gizlenmiş vaziyette bin adet muhtelif marka cep telefonu ile cep telefonlarına ait aparat ve aksesuarlar ele geçirildi. Ele geçirilen kaçak eşyaların piyasa değeri yaklaşık 500 milyardır" dedi.

Cep telefonlarına IBM uygulaması ile kaçak olayı önlenecek

Kaçak eşyalar ve cep telefonlarının Uzakdoğu ülkelerinden Dubai'ye, oradan Şam'a, daha sonra Türkiye'ye sokulduğunu ifade eder Selahattin Aldemir açıklamasını şöyle sürdürdü: "İnsanlar, kaçak eşyaları otobüslerin gizli bölmelerinde ve üzerlerine gizleyerek geçirmektedir. Cep telefonlarının ülkemize kaçak yoldan girmesinin kesin çözümü, şu anda TBMM'de olan ülkemize yasal yollar dan giren cep telefonlarının IBM numaralarının kayıtlanıp geri kalan telefonların arama yapmasını önleyici teknolojinin kullanılmasıdır. Daha önce kaçak telefon almış olanların bir defaya mahsus olarak 10 milyon ödeyerek IBM numarası alması sağlanabilir. Bundan sonra yapılacak olan dışarıdan kaçak gelecek cep telefonların alımlarının yasaklanmasıdır. Bu kanun yürürlüğe girerse ve girmesini bekliyoruz. Kaçak cep telefonlarının önüne geçilmiş olacaktır" dedi.

Kaçak ürün daha ucuz olduğu için vatandaş onu tercih ediyor

Ülkemize kaçak yollardan sokulan çay, şeker ve diğer gıda maddelerinin sağlığa zararlı maddeler içerdiğini, vatandaşların bu kaçak ürünleri tercih etmemesi gerektiğini söyleyen Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Selahattin Aldemir, "Kısa süre önce ülkemizde ölümle sonuçlanan içki olayları ile karşılaştık. Üretim maliyetlerinin fazla olması sebebiyle vatandaşlarımız kaçak ürünleri tercih ediyor. Suriye’den ve başka yerlerden gelen şekerlerin kilosu 500 bin lira iken Türkiye'de kilosu 2 milyon. Ama dışardan gelen ürünler kalitesiz. Halkımızın bu konuda duyarlı olması gerekir dedi.

Kaçak akaryakıt olayı ekonomiye zarar veriyor

Ülkemizde son zamanlarda kaçak akaryakıt olayının arttığını, Irak kapısından gelen ürünlerde bu tür olaylara rastlandığını söyleyen Aldemir, "Akaryakıt solventle karıştırılarak yakıt yapılıyor. Bu da araçlar için çok zararlı. Arabaların motorlarına hasar veriyor. Bununla ilgili çalışmalarımı devam ediyor ve bu tür durumla karşılaşıldığında olayın araştırılması ve yakıt alınan yerin kontrol edilmesi gerekmektedir. Kaçak yakıt ilke ekonomisine zarar veriyor ve kayıt dışı oranı artıyor" dedi.

Cari açık meydana gelecek

Aldemir, geçen yıla oranla ihracatta yüzde 25, ithalatta yüzde 50'lik artış olduğunu, Ama yine de ihracatı ithalattan yüksek olan tek illerin başında Gaziantep'in geldiğini belirttiği açıklamasında. "18 İldeki gümrük kapılarında yapılan ihracat rakamları bunu göstermektedir. Ülke genelinde 90 milyar dolarlık bir ithalatımız varken, ihracatımız 60 milyar dolar. Böyle giderse bu rakamlardan dolayı bir cari açık meydana gelir ve bu da sıkıntı yaratır. Bu ekonomik dengelerin bozulmasına sebep olabilir ve dış ticaret ilişkilerini etkiler" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *