Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürü Mevlüt Bilici, dar gelirlilere yardım için oluşturulan projelere destek vermeye devam edildiğini söyledi. Bilici, birçok ülkenin en önemli sorununun, yoksulluk ve işsizlik olduğunu belirtti.
Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına her ay 22.5 trilyon gönderiliyor
Bilici, "Bu sorun için ülkemizde Sosyal Yardım Vakıfları var ve yoksullukla mücadele ediyoruz. Bu mücadelenin uluslararası özgün, ilginç bir yapısı var. Bizim çalışmalarımızın amacı, vakıflara para aktararak bunların yoksul ve muhtaç insanlara dağıtılmasıdır. Aylık olarak Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına gönderdiğimiz pay 22,5 trilyon. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda toplam 80 trilyon lira, vakıflar aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine gönderiliyor. Bu yardımlar daha da artacak. Yoksulluğu ortadan kaldırmak için özel projelerimiz var. Mevcut projeler daha da geliştirildi. Kırsal alanlardaki insanlara desteğimiz inanılmaz rakamlar ulaştı dedi.
Yoksullukla mücadelemizin özgün bir yapısı var
Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Adıyaman, Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'nın vali yardımcıları ve kaymakamlarının katıldığı "Sosyal Riski Azaltma Proje Çalışmalarını Yaygınlaştırma ve Uygulama sonuçlarını Değerlendirme" konulu toplantı, Gaziantep'te yapıldı. Mevlüt Bilici, birçok ülkenin en önemli sorununun, yoksulluk ve işsizlik olduğunu belirttiği konuşmasında Türkiye'de, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının yoksullukla mücadelesinin özgün bir yapısı olduğunu kaydetti.
13 Trilyonluk projenin 8 trilyonu gerçekleşti
Vali Lütfullah Bilgin ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nün taşrada ilk kez gerçekleştirdiği toplantının Gaziantep'te yapılmasının memnuniyet verece olduğunu söylerken, "Yoksullukla mücadele gelişmekte olan ülkelerin ortak mücadelesidir. 1986’dan önce yoksullara belediyeler yardım ediyordu. 1986’dan sonra vakıfların ve genel müdürlüklerin kurulması ile yoksulluğun azaltılması planlanmış ve müdürlüklerin başına mülki amirler getirildi. Vakıflar ve genel müdürlükler yoksulluktan nasıl kurtulunacağı sorusuna cevap aradı ve projeler geliştirdi. Bizim ilimizde toplam 13 trilyonluk projeler geliştirildi ve bunların incelenmesinden sonra 8 trilyonluk kısmı gerçekleştirildi. Bu konuda bir kaymakamımızı görevlendirdik. Kaymakamlar bir araya gelerek birbiriyle proje alışverişinde bulundu. Bunlar incelendikten sonra genel müdürlüğe gönderildi" dedi.
Diyarbakır'dan sonra en fazla yardımı Gaziantep alıyor
Gaziantep'in çok sorunlu bir kent olduğunu belirten Bilgin, "Gaziantep'te aşırı göç var. Göçün getirdiği çarpık kentleşme, varoşlar, yokluk ve yoksulluk sorunları farklı şekilde ortaya çıkıyor. Bu sorunlar için biz ve kaymakamlarımız çok çalıştık. Gaziantep, Diyarbakır'dan sonra en çok yardım alan il. Yardım miktarının fazla olması, kaymakamlarımızın çalışkan olduğunu gösterir. Sizlere devletin gönderdiği paranın fakir ve fukaranın parası olduğunu bildiğinizi biliyoruz" şeklinde konuştu.