ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Enflasyon düşüyor, demir pahalanıyor

Enflasyon düşüyor, demir pahalanıyor
YAYINLAMA: 17 Mayıs 2023 / 13.28
GÜNCELLEME: 17 Mayıs 2023 / 13.30
İnşaat sektöründeki durgunluk sürürken, orta ölçekli firmalar başta Irak olmak üzere Orta Doğu ülkelerinden ihale almak ve inşaat yapmak için hükumetten destek bekliyor.

İç piyasada dövizdeki düşüşe rağmen inşaat demir fiyatlarında son dört ayda %50 artış olmasının, yıllık %18 olarak gerçekleşen enflasyon verilerine uymadığı kaydedildi. Demir fiyatlarındaki anormal artış, profil ve saç fiyatının da artmasına yol açıyor.

Demirlerin üçte biri standart dışı

İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer, inşaat demiri fiyatının aşırı şekilde yükseldiğini belirterek, doların düşmesine rağmen demir fiyatlarındaki artışa anlam veremediklerini açıkladı. Piyasanın, birkaç tüccarın elinde olduğunu, bu nedenle fiyatların sürekli yükseldiğini vurgulayan Köksüzer, “İnşaat sezonu olmamasına rağmen demirin kilosu 700 bin TL’ye kadar yükseldi. Şu anda 680 bin TL civarında. Piyasada satılan demirin en az üçte biri standart dışı hurda demir. Denetim yok” dedi.

Orta ölçekli müteahhitler desteklensin

Demir piyasasındaki anormal gelişmelerle ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’a bilgi verip bu konuda rahatsızlıklarını ve yaşanan sorunları ilettiklerini hatırlatan Köksüzer, Irak başta olmak üzere yurtdışı müteahhitlik işlerinde orta ölçekli müteahhitlere fırsat tanınıp, desteklenmesi gerektiğini vurguladıklarını kaydetti.

Fiyatlar sürekli artıyor

Demir fiyatlarının sürekli yükselmesinin sektörde sorun yarattığı belirtilerek, kasım ayında kilosu 475.000 olan inşaat demiri %44 zamlanarak 685.000 TL’ye kadar yükseldi, demir fiyatındaki artışın, inşaat maliyetini olumsuz etkilediği kaydedildi. Bunun da sektörde daralmaya yol açtığı ve demir üretimi yapanların haksız kazanç elde ettiği belirtilerek şöyle denildi:

Döviz ve enerji zamlandığı halde demirin fiyatı artıyor

“Dövize endeksli olan demir, döviz yükselmedi ve enerji zamlanmadığı halde fiyatı yükseliyor. Bazı çevrelere haksız kazanç sağlanıyor. Demir üretim yapan büyük firmaların çeşitli etkenlerle fiyat artış yapması son derece keyfi. Devlet serbest piyasa ekonomisinde kalkınmanın faydasını düşünmek, denetim mekanizmasına ve ithalat olanaklarını devreye sokmak zorunda. Aksi takdirde belirli sayıdaki büyük firmaların aşırı fiyatları sektörü ve halkımızı rahatsız etmektedir.”

Firmalar kendilerine ait bilgileri belirtmeli

Serbest piyasa ekonomisinin başıboşluk olmadığını kaydeden yetkililer, demirin son iki ayda yıllık enflasyonun iki katı arttığını başka hiçbir üründe bu kadar olmadığını belirtirken, standart dışı demirin önüne geçilmesi için firmaların kendilerine ait bilgileri demirin üzerinde belirtmesi gerektiğini açıkladı.

Satış yok, fiyatlar artıyor

İnşaat ve Sanayi Demir’e satıcısı, satışların durgun olduğunu belirterek, buna rağmen fiyatların sürekli yükseldiğini açıkladı. Bir süre önce piyasada fiyatların çok belirsiz olduğunu ancak son birkaç günden bu yana müşteriye fiyat verebildiklerini belirten Demir satıcısı, “Piyasa az sayıda tüccarın elinde. Bunlar hiç piyasaya yeterli demir vermeyip Çin ve Dubai‘ye ihraç ediyor. Piyasada sıkıntı yaşanıyor. Fiyatlar beklenmedik şekilde artıyor. Bu durum satışları da olumsuz etkiledi” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *