ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

"Faiz indirimi olumlu, ancak yeterli değil”

"Faiz indirimi olumlu, ancak yeterli değil”
YAYINLAMA: 03 Mart 2024 / 16.56
GÜNCELLEME: 03 Mart 2024 / 16.56

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer Merkez Bankası’nın yaptığı 2 puanlık faiz indirimini gecikmiş ama olumlu bir karar olarak değerlendirdi.

Piyasaların aydadır indirim beklentisinde olduğunu belirten Koçer, “Piyasaların hararetle ihtiyaç duyduğu bir gelişme. Bu anlamda geç kalınmış olunsa bile bu indirim piyasaya yeniden bir motivasyon sağlayacaktır” dedi.

“Faiz enflasyon farkı hâlâ çok yüksek”

Yapılan faiz indirimini olumlu olmakla birlikte yetersiz olduğuna dikkat çeken Koçer, “Yapılan indirimi küçümsemiyoruz, ama faiz oranları ve enflasyon rakamları arasındaki makas son yılların en açık makası, enflasyonun tek rakamlı hanelere indiği bir dönemde Merkez Bankası'nın enflasyonun katından daha fazla bir faiz oranı diretmek reel sektör açısından çok ciddi sıkıntılara yol açabilir” diye konuştu.

“Merkez Bankası reel sektörünü de düşünmeli”

Merkez Bankası’nın daha geniş bir çerçeveden olaya bakması ve piyasaların beklentisine daha çabuk cevap vermesi gerektiğini söyleyen Nejat Koçer, “Bu konu ile ilgili yapılan bütün talepleri aynı gerekçe ile yanıtlayan ve kendi açılarından doğru olan politikaları uygulamakta ısrar eden Merkez Bankası’nın piyasa gerçeğini de dikkate alarak daha esnek ve daha rasyonel bir yaklaşım içerisinde olması gerekiyor. Uygulanan politikaların makro bir gerçeğin programın gerçeği olduğunu kalıcı etkilerden uzak bir para piyasası yaratmanın çok önemli olduğunu kabul ediyoruz. Ancak Merkez Bankası’nın da faiz enflasyon makasının açıklığını kabul edip çözüm üretmesini bekliyoruz. Sanayide düşen kâr marjına karşın faizler halen yüksek devam ediyor. Bu faiz oranları ile bugünkü koşullarda üretim yapmak çok pahalıya mal oluyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *