ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep eğitimde çok geri kaldı

Gaziantep eğitimde çok geri kaldı
YAYINLAMA: 21 Nisan 2024 / 16.14
GÜNCELLEME: 21 Nisan 2024 / 16.14

Gaziantep’e gelen Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Birinci Sekreteri ve Ticaret-Ekonomi ve Tarım Bölümü Başkanı Ulrike Hauer, KOBİ’leri çok önemsediklerini dile getirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre eğitim sıralamasında Gaziantep’in 54. sırada yer aldığını bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Güzelbey, Kent Konseyi Ekim ayı toplantısında yaptığı konuşmada Gaziantep’in 2003 yılında ÖSS’ye girişte 36. Sırada, 2004 yılında ise 38. sırada yer aldığına dikkat çekti.

Eğitim, Türkiye’nin en önemli sorunu

Sanayi ve ticaret merkezi konumunda bulunan Gaziantep’in eğitimde çok geri olduğunu ve bunun kabul edilemez olduğunu ifade eden Güzelbey, “Eğitim sadece Gaziantep’in değil, Türkiye’nin en önemli sorunu. Eğitimde neredeyiz, nereye gidiyoruz, bunun çok iyi bir şekilde sorgulanması gerekir. Kent Konseyi olarak bu önemli soruna çözüm bulmak için tespit ettiğimiz önemli konular var. Bunları çözüme kavuşturmak için kurulu üyelerimizin de görüş ve önerilerini alarak çalışacağız” diye konuştu.

35-40 Yıl öncesine göre çok geriledik

Gaziantep’in 35-40 yıl önce eğitimde daha iyi bir noktada olduğuna dikkat çeken Güzelbey, “Benim de mezun olduğum Gaziantep Lisesi, 1968 yılında Türkiye bilgi yarışmasında birinci oldu. 24 kişilik sınıflarda eğitim öğretim görürdük. 24 kişilik sınıftan 14’ü tıp fakültesini kazandı. Sınıflarımızın 21 öğrencisi istediği üniversiteye girmeyi başardı. Sadece 3 kişi de baba mesleğini tercih edip ticarete girdi” dedi.

Tarihi yapıları belediyeler satın alabilecek

Sosyal ve kültürel açıdan çok zengin olan Gaziantep’in bu zenginlikleri ortaya çıkartamadığını kaydeden Güzelbey, şöyle devam etti: “Kentin kültürel varlıklarını korumak ve genç kuşaklara kazandırmak için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Daha önce tarihi Antep evlerini yok olmaktan kurtarılması için bir kampanya başlatmıştık. Bu kampanyamız büyük ilgi görüyor. Belediye olarak başta tarihi Antep evleri olmak üzere tüm tarihi yapıların korunmasına önem veriyoruz. Yakında bir kanun değişikliği olacak ve tarihi yapıları belediyelerin mal sahiplerinden alabilmelerine imkan sağlanacak. Bu gerçekleştiği zaman Antep evlerini aslına uygun olarak restore edip belediye evi olarak hizmete açacağız. Bu arada Gaziantep’in Tarihi Kentler Birliği’ne üye olması da bu anlamda önemli bir adım sayılabilir.”

Yapılan konuşmalardan sonra Kent Konseyi üyeleri eğitim konusundaki görüş ve önerilerini sözlü olarak dile getirdiler.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *